środa, 4 maja 2016

Torcik waniliowy z owocami

Czasem, a nawet dosyć często, lubię sobie poeksperymentować w kuchni i wypróbować jak najwięcej nowych przepisów i patentów. Ale bywa też tak, że kompletnie nie mam ochoty na takie nowatorstwa, a jedynie na coś klasycznego i sprawdzonego. Coś, co jest piękne w swojej prostocie i nie potrzebuje ozdobników.
I wtedy najczęściej pada na ulubione przepisy mamy. Dzisiaj prezentuję jeden z nich - klasyk na małe  rodzinne okazje, prosty, śliczny i smakujący każdemu. I choć nie jestem fanką ciast z galaretkami, to ta tutaj bardzo mi pasuje. Całość smakuje świeżością, smakuje wiosną - dlatego idealnie sprawdzi się w tym właśnie okresie. Owoce możecie dodać bądź jakie, smak galaretki też można zmieniać. A smakować będzie z pewnością :>


Składniki na biszkopt:
4 jajka
1 szczypta soli
8 łyżek mąki
6 łyżek cukru
2 łyżki cukru wanilinowego

Składniki na masę:
300 g masła dobrej jakości, miękkiego
3 jajka
130 g cukru
ziarna z jednej laski wanilii / 1 opakowanie cukru wanilinowego
1 kieliszek spirytusu

Składniki na galaretkę:
3 galaretki wiśniowe
300 g mrożonych jagód i malin

Wykonanie biszkoptu:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z dodatkiem soli.
2. Gdy z białek uzyskamy dość sztywną masę, dodajemy stopniowo cukier i cukier wanilinowy, cały czas miksując.
3. Gdy uzyskamy sztywną i błyszczącą masę, zmniejszamy obroty miksera, wprowadzamy kolejno po jednym żółtku, miksując.
4. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
5. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 20 minut. Patyczek wbity w środek upieczonego biszkoptu, powinien wyjść z niego suchy i czysty.

Wykonanie masy:
1. Duży garnek w 2/3 wypełniamy wodą i zagotowujemy. Gdy zacznie bulgotać, umieszczamy nad nim nieco mniejszy garnek, do którego wbijamy jajka i dodajemy cukier.
2. W tak przygotowanej kąpieli wodnej ubijamy jajka z cukrem mikserem na najwyższych obrotach aż do uzyskania bardzo gęstej żółtej masy. Potrwa to ok. 15-20 minut.
3. Do ubitej masy dodajemy wanilię, mieszamy i odstawiamy do zupełnego ostudzenia.
4. W misce ubijamy masło aż uzyskamy gładką, jasną masę.
5. Do masła stopniowo wprowadzamy przygotowaną wcześniej masę jajeczną i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę możemy odstawić na chwilę do lodówki w celu jej stężenia.

Wykonanie galeretki:
1. 3 galaretki dokładnie rozprowadzamy w 750 ml wrzącej wody, a następnie dodajemy mrożone owoce i mieszamy.
2. Tak przygotowaną galaretkę wkładamy do lodówki na około 15-30 minut aż lekko (!) stężeje.
3. Na upieczony i ostudzony biszkopt (nie wyciagajcie go z formy, będzie ona stanowiła barierę przeciwko rozlaniu się galaretki!) wykładamy całość masy waniliowej. Na wierzch wylewamy galaretkę z owocami.
4. Tort wkładamy do lodówki na około 1 godzinę, do całkowitego stężenia galaretki.


Smacznego!

7 komentarzy: