niedziela, 24 kwietnia 2016

Ciastka z prażoną białą czekoladą

Czas przerwać czteromiesięczne lenistwo.
Kiedyś już dzieliłam się nowym wspaniałym odkryciem, jakim jest uprażenie białej czekolady w piekarniku. Na początku brzmi abstrakcyjnie, ale efekty są warte podjęcia tej szalonej próby. W efekcie masa ma cudowną kremową konsystencję i smak najlepszego toffi na świecie. Do tego dwa blaciki kruchego ciasta - i mamy super pyszność. Ponadto profesjonalnie się prezentują, jak cacka z porządnej cukierni.



Składniki na ok. 20-25 ciasteczek:
200 g masła
300 g mąki
1 żółtko
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli

Składniki na masę:
200 g białej czekolady
1/3 szklanki mleka
1 łyżka masła

Wykonanie ciasteczek:
1. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolite ciasto (ja używam do tego malaksera). W razie gdyby było zbyt sypkie i nie chciało się porządnie zlepić, dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody.
2. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na placek o grubości ok 3-5 mm.
4. Z ciasta wykrawamy koła, najlepiej przy użyciu szklanki (ja wykorzystałam wysoką szklankę o nieco mniejszej średnicy podstawy niż klasyczna).
5. Z co drugiego koła wycinamy w środku mniejsze kółeczko, najlepiej przy użyciu kieliszka do likieru ew. wódy.
6. Tak przygotowane kółka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do pieca nagrzanego do 185 stopni na ok. 13 minut.

Wykonanie masy:
1. 175 g czekolady łamiemy na kawałki i wrzucamy na blaszkę wyłożoną papierem.
2. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 10-20 minut, aż do momentu uzyskania przez czekoladę karmelowego koloru. Czas może różnić się w zależności od jakości użytej czekolady, dlatego trzeba bardzo uważać, by jej nie spalić. Co jakiś czas czekoladę należy obracać za pomocą łyżki.
3. Uprażoną czekoladę przesypujemy do miski, zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy masło, resztę czekolady i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdyby tworzyły się grudki, wkładamy całość na 30-60 sekund do mikrofali, a potem ponownie miksujemy.
4. Masę odkładamy na 15-30 minut do lodówki, aż zastygnie i będzie naprawdę gęsta.
4. Upieczone i ostudzone ciasteczka przekładamy gotową masą, nakładając je na pełne kółeczko i przykrywając kółeczkiem z dziurką.



Smacznego!

5 komentarzy :

  1. Muszę w końcu uprażyć tę czekoladę - bardzo ciekawa jestem smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu uprażyć tę czekoladę - bardzo ciekawa jestem smaku:)

    OdpowiedzUsuń