czwartek, 31 grudnia 2015

Świąteczne laski drożdżowe z cynamonem

Coroczną tradycją jest już, że Święta zawsze przebiegają tak prędko i tak intensywnie, że nie ma jak umieścić jakiegokolwiek przepisu na te przepyszne smakołyki, którymi się zajadamy z rodziną. Zresztą, powiedzmy sobie szczerze, nie ma nawet ku temu ochoty. Bo przecież ten jedyny w swoim rodzaju czas świąteczny jest na tyle magiczny, że aż żal spędzać go przed monitorem komputera. 
Dlatego musicie mi wybaczyć, a ja staram się tradycyjnie odpokutować, prezentując moje największe chyba odkrycie tych Świąt. 
Drożdżowe bułeczki z cynamonem znamy już wszyscy. Ale komu z was przyszło na myśl podać je w formie popularnych lasek Mikołaja? Pomysł zaczerpnięty z Pinteresta (moja obecna największa kuźnia inspiracji wszelakich) i oceniony przeze mnie jako genialny. Prosty w wykonaniu, piękny w swej prezencji, a jednocześnie bardzo smakowity.
Zdecydowany must-bake przyszłorocznych Świąt.
Albo w ogóle zaszalejcie i zachwyćcie nimi wszystkich dookoła na dzisiejszym Sylwestrze... :>
Tak czy inaczej, z laskami czy bez nich (lepiej z!), życzę Wam wspaniałej zabawy pełnej różnorakich smakowitości oraz jeszcze lepszego Nowego Roku!


Składniki (na ok. 10 lasek):
3-3 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki mleka
1 szklanka śmietany 18 %
4 łyżki masła
1 jejko
4 łyżki brązowego cukru
4 łyżeczki cynamonu (można dodać również inne przyprawy korzenne, zmielone orzechy, kakao etc.)

Wykonanie:
1. 1 szklankę mąki, cukier i cukier wanilinowy, drożdże, sól i sodę wymieszaj w dużej misce.
2. Mleko, śmietanę i 2 łyżki masła umieść w miseczce i podgrzej do momentu całkowitego roztopienia się masła.
3. Zawartość miseczki przelej do miski ze składnikami suchymi i przez 2 minuty ucieraj mikserem.
4. Dodaj jajko i 1/2 szklankę mąki.
5. Ponownie ucieraj całość przez 2 minuty, dodając tyle mąki, aby powstało jednolite ciasto, niezbyt mokre i niezbyt suche jednocześnie (ja dałam łącznie około 3 szklanki, ale może się okazać, że Wy będziecie potrzebowali nieco mniej lub więcej).
6. Ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj rękoma przez 8-10 minut.
7. Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
8. Po upływie tego czasu, wymieszaj brązowy cukier z cynamonem, a pozostałe masło roztop.
9. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 60x20 cm, wysmaruj roztopionym masłem, a następnie rozprowadź po nim wymieszane wcześniej nadzienie cynamonowe.
10. Ciasto złóż na pół tak, aby otrzymać prostokąt o wymiarach 30x20 cm. Delikatnie uciśnij ciasto wzdłuż brzegów.
11. Ciasto pokrój na paski o wymiarach około 2,5x20 cm (aby osiągnąć jak najlepszy efekt uważajcie, aby wartość 20 cm pozostawała niezmienna). Następnie tak otrzymane paski kręć wokół ich własnej osi, trzymając za dwa końce, tak aby otrzymać świderki. Na koniec ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zaokrąglając końce na kształt laski.
12. Przygotowane ciastka przykryj ponownie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
13. Po tym czasie piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 12-15 minut.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Świetne smakołyki, wszystkiego dobrego w Nowym Roczku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super są te laski, chciałabym mieć takie w przyszłym roku na swojej choince :). Pozdrawiam ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne laski :)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń