sobota, 24 października 2015

Lody z karmelizowanymi jabłkami

Zimno i buro, więc sezon na lody oficjalnie zakończony?
Zgłaszam veto.
Na lody zawsze jest dobra pora. Zawsze. Czasem wystarczy tylko wypić potem ciepłą herbatę, lepiej kakałko, albo (no to zdecydowanie najlepszy pomysł) przegryźć ciepłą szarlotką.
A skoro już o szarlotce mowa... proponuję dziś iście szarlotkowe wydanie moich ukochanych lodów. Pysznych, domowych i bez użycia maszynki. Nie jest to jednak standardowy smak szarlotki - typowy duet jabłka z cynamonem zastąpiłam równie wspaniałym romansem jabłka ze skórką cytrynową. To jeszcze nie koniec - całość karmelizowana jest w pysznym miodzie.
Tak więc oto przed Wami iście paradoksalna propozycja lodów o prawdziwie rozgrzewającym smaku.

Składniki (na ok. 1 litrowe pudełko lodów):
300 g śmietany kremówki 30% lub 36%
2 jajka
1 szczypta soli
8 płaskich łyżek cukru
2 łyżki wrzątku
2 średnie jabłka
5 łyżek miodu
skórka obrana z 1 cytryny
2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny

Wykonanie:

1. Jabłka obierz ze skórek, pozbaw ogonków oraz gniazd nasiennych i pokrój w cienkie plasterki.
2. Na patelni umieść miód i podgrzewaj go na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia.
3. Gdy miód całkowicie się rozpuści, wrzuć na patelnię jabłka i podsmażaj, mieszając co jakiś czas, aż uzyskają piękny złoty kolor (uważaj, aby się nie przypaliły!).
4. Gdy jabłka staną się złote, dodaj skórkę oraz sok z cytryny, wymieszaj, podgrzewaj jeszcze około minutę i zdejmij patelnię z ognia.
5. Lekko przestudzone jabłka utrzyj blenderem do osiągnięcia w miarę jednolitej masy.
6. Białka starannie oddziel od żółtek.
7. W niedużej misce utrzyj żółtka z 4 łyżkami cukru oraz wrzątkiem, aż otrzymasz jasną, gęstą i ciągnącą masę (przez ok. 5-6 minut).
8. W osobnej misce ubij śmietanę, ale nie na sztywno.
9. W trzeciej misce umieść białka ze szczyptą soli i ubij je na sztywną pianę (przez ok. 7 minut), pod koniec ubijania stopniowo wprowadzając 4 łyżki cukru.
10. Delikatnie, ale dokładnie (najlepiej przy użyciu drewnianej łyżki) połącz zawartości wszystkich trzech misek, dodając je stopniowo.
11. Na koniec dodaj przygotowane wcześniej jabłka, wymieszaj, rozprowadzając je w całości mieszaniny.
12. Tak przygotowaną masę przełóż do zamykanego pudełka i umieść w zamrażalniku na 4-5 h.


Smacznego!

3 komentarze :