Sernik nowojorski w wersji tradycyjnej czyli z serka kremowego, a nie twarogowego to coś, co chodziło za mną od XXYY lat. I w końcu ziściło się i to w sumie z dwóch powodów, które mnie zmotywowały: kawałka kruchego ciasta oczekującego na wykorzystanie oraz super obfitego krzaka malin w moim ogródku. Koniec końców sernik wyszedł wspaniały - mocno kremowy i delikatny. Chyba równie wspaniały co mój ukochany, tradycyjny, domowy, jednak w zupełnie innym wymiarze. Polecam bardzo, ale uwaga - uzależnia :3
Składniki na spód (na tortownicę ok. 20 cm):
100 g masła
160 g mąki
1 jajko
1 łyżka cukru
Składniki na sernik:
750 g serka kremowego (Piątnica lub Philadelphia)
150 g cukru
2 jajka
1 żółtko
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g śmietany 18%
Składniki na polewę malinową:
3/4 szklanki malin
3 łyżki wody
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie spodu:
1. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na pół godziny.
2. Ciastem wykleić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.
Wykonanie sernika:
1. Serki utrzeć z cukrem.
2. Dalej ucierając, dodawać jajka i żółtko, jedno po drugim.
3. Dodać mąkę, sok cytrynowy i ekstrakt waniliowy, wymieszać.
4. Dodać śmietanę, wymieszać.
5. Masę serową przelać na podpieczony spód i piec 15 minut w 180 stopniach, a następnie ok. 45-60 w 120 stopniach (trzeba uważać i kontrolować, piecze się różnie - jest gotowy gdy górna warstwa jest dobrze ścięta).
6. Upieczony sernik trzymać w wyłączonym piekarniku przez pół godziny, następnie wystudzić i włożyć do lodówki na 5 godzin (ja trzymałam godzinę w zamrażalce, a potem godzinę w lodówce i też był pycha).
Wykonanie polewy malinowej:
1. Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku i podgrzewać na średnim ogniu, mieszając.
2. Gdy polewa osiągnie w miarę jednolitą konsystencję, wylać ją na gotowy sernik.
Smacznego!
Polewa <3 Wspaniały serniczek, mniam!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię serniki, ten wygląda pięknie, szczególniej na tej paterze!
OdpowiedzUsuńO ja cię kręcę! Jakie cudo;)
OdpowiedzUsuńOblizałam się na samą myśl o nim :)
OdpowiedzUsuńMistrzostwo *.*
OdpowiedzUsuńO rany,,,, przecudowny!!!!!
OdpowiedzUsuńPiękna patera :) A sernik też jej niczym nie ustępuję. :)
OdpowiedzUsuńooo tak! doprowadziłaś mnie właśnie do ślinotoku przed monitorem...;p
OdpowiedzUsuńTo pewne, że uzależnia :) PYSZNY i piękna paterka.....
OdpowiedzUsuńSernik wygląda obłędnie. Mam do niego słabość.
OdpowiedzUsuńMasz śliczna paterę :)
Dziękuję bardzo, mnie również za każdym razem ona uwodzi ;)
UsuńAle tu u ciebie pysznie i kolorowo :-) serniczek wygląda obłędnie. Zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńpiękny i taki kremowy:)
OdpowiedzUsuńJaki boski ten sernik!
OdpowiedzUsuńserniki uwielbiam a ta malinowa polewa mnie urzekła, mniammmm
OdpowiedzUsuńMmm sernik - ja mogę je jeść pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-)
Pozdrawiam