środa, 13 listopada 2013

Tęczowy tort kokosowy z miłości do matematyki

Piękna inicjatywa zrodziła się w naszych głowach i w ten sposób powstała niemożliwie uzależniająca piosenka o matematyce, a do tego nawet i teledysk. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym w tym projekcie pominęła aspekt kulinarny. I na niego musiało znaleźć się miejsce. Poszłam więc w coś możliwie najbardziej efektownego, ozdobnego, no i również przesmacznego. Masa kokosowa jest wyborna, a kolorowe placki to ulepszona wersja biszkoptu ;) Ozdoby zrobiłam z typowych kruchych ciasteczek oraz lukru plastycznego.
Żeby było bardziej spektakularnie, mój tort stał się piętrowym. Jeśli jednak nie macie mniejszej tortownicy na górne placki, to możecie z tej samej porcji zrobić tort czteropoziomowy o jednakowej średnicy wszystkich biszkoptów.
Zanim jednak dodam ten szalony przepis, zachęcam do oglądnięcia naszego matematycznego dzieła - Spodni Talesa, w którym jedną z ról pierwszoplanowych odgrywa ten tort ;) Teledysk bierze teraz udział w konkursie, dlatego bardzo potrzebujemy jak największej ilości oddanych kciuków w górę na YouTube. Baaaardzo zachęcam do głosowania i za każdą fatygę dziękuję najsłodziej jak umiem!


Składniki na placki (na tortownicę ok. 23 cm i ok. 19 cm):
150 g masła
2 szklanki cukru
5 dużych jajek
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
barwniki spożywcze (wystarczy żółty, niebieski, czerwony - resztę kolorów uzyskujemy przez ich zmieszanie)

Składniki na masę:
600 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej (mąki można zastąpić porcją budyniu waniliowego w proszku przeznaczoną do zagotowania w 600 ml mleka)
2/3 szklanki cukru
240 g masła
80 g wiórków kokosowych
1/2 szklanki mleka w proszku

Wykonanie placków:
1. Masło utrzyj w mikserze, dodając stopniowo 1 i 1/2 szklanki cukru.
2. Dodaj żółtka, cały czas miksując.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę i sól.
4. Wprowadzaj do masy maślanej na zmianę po szklance składników suchych i po połowie szklanki maślanki, cały czas miskując.
5. Dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj.
6. W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka, pod koniec ubijania dodając pozostałą 1/2 szklanki cukru.
7. Wprowadź białka do masy maślanej, mieszając delikatnie drewnianą łyżką, aż do powstania jednolitej konsystencji.
8. Rozdziel gotowe ciasto na 4 części: 3 jednakowe i 1 nieco większą. Tę ostatnią podziel jeszcze raz, po połowie.
9. Dodaj barwniki. Dolne, większe placki powinny być w kolorach: niebieskim, zielonym i żółtym. Górne, mniejsze - w pomarańczowym i czerwonym.
10. Trzy większe części masy umieść w większych tortownicach, natomiast mniejsze - w mniejszych.
11. Piecz przez ok. 25 minut (mniejsze placki trochę krócej) w piekarniku nagrzanym do  175 stopni.

Wykonanie masy:
1. 300 ml mleka zagotuj.
2. W pozostałych 300 ml mleka dokładnie wymieszaj obie mąki i dodaj do gotującego się mleka, cały czas mieszając.
3. Dodaj cukier i mieszaj aż do zgęstnienia i powstania budyniu. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
4. Masło utrzyj na puszystą masę.
5. Stopniowo wprowadzaj do masy przestudzony budyń, cały czas miksując.
6. Na koniec wprowadź wiórki kokosowe oraz mleko w proszku i miksuj aż do powstania jednolitej masy.

Wykonanie tortu:
1. Ułóż trzy większe placki w kolejności niebieski, zielony, żółty. Każdy jeden posmaruj z wierzchu masą kokosową.
2. Odstaw na ok. godzinę do lodówki.
3. Po upływie godziny na środku górnego placka wyłożonego masą połóż mniejszy placek pomarańczowy. Posmaruj go masą i nałóż placek czerwony.
4. Tort wysmaruj z wierzchu masą, a następnie nałóż na nią przygotowane wcześniej ozdoby (czy to z kruchego ciasta czy z lukru plastycznego).

Smacznego!

2 komentarze:

  1. tort jest obłędny. fenomenalny. genialny. wow!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny tort :) Ale tu już trzeba mieć zdolności, żeby taki zrobić.

    OdpowiedzUsuń