czwartek, 14 lipca 2016

Torcik jogurtowy z truskawkami

Sezon truskawkowy ma to do siebie, że kończy się zdecydowanie za szybko. I niestety ta niesprawiedliwość zaczyna nas powoli atakować i w tym roku. Może więc jest to ostatni gwizdek, aby upichcić coś przepysznego z tymi słodziutkimi owocami?
Jeśli tak, to mam ochotnika godnego polecenia. Delikatne, lekkie ciasto, aksamitne w konsystencji i śliczne w przekroju. Idealne na lato. Do tego chrupiący spód i urocza kruszonka. Wszystko pasuje perfekcyjnie, wygląda pięknie i smakuje tak, że trudno się oderwać.



Składniki na spód (na foremkę o średnicy ok. 24 cm):
200 g kruchych ciastek kakaowych, typu digestive
60 g masła, roztopionego

Składniki na masę jogurtową:
400 g jogurtu naturalnego
400 g śmietany 30%
100 g cukru pudru
2 cytryny
30 g żelatyny + 75 ml wody
1 kg świeżych truskawek

Wykonanie spodu:
1. Ciasteczka kruszymy dość drobno.
2. Około 50 g pokruszonych ciasteczek odstawiamy do późniejszej dekoracji, resztę mieszamy z roztopionym masłem do uzyskania w miarę spójnej masy.
3. Ciasteczkami wykładamy dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika, ewentualnie lodówki.

Wykonanie masy:
1. Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek.
2. Wyciskamy sok z cytryn, dodajemy do niego cukier puder, mieszamy.
3. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy do napęcznienia, a następnie napęczniałą już rozpuszczamy w mikrofali.
4. Do jogurtu dodajemy sok z cytryn z cukrem pudrem, mieszamy.
5. Do żelatyny dodajemy łyżkę masy jogurtowej i energicznie mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy kolejne dwie łyżki masy i ponownie energicznie łączymy.
6. Tak otrzymaną żelatynę dodajemy powoli do reszty masy jogurtowej, cały czas energicznie mieszając trzepaczką, aż do całkowitego połączenia się składników.
7. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy jogurtowej.
8. Truskawki układamy na przygotowanym wcześniej spodzie ciasteczkowym.
9. Ułożone równomiernie truskawki zalewamy masą jogurtową. Całość z wierzchu obsypujemy pozostałą resztą pokruszonych ciasteczek.
10. Foremkę dokładnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Jest jednak małe pocieszenie, zamiast truskawek pojawiają się inne, cudne owoce lata;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bojku jak to cudownie wygląda *.*
    Zapraszam:
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń