wtorek, 1 grudnia 2015

Tarta z różanymi jabłkami i kremem karmelowym

Tarta ta jest prawie równie popularna co i imponująca. Od dłuższego czasu napotykałam jej zdjęcia w różnych częściach Internetu i aż bałam się sprawdzać, jakiego majstersztyku trzeba się podjąć, aby ją wykonać. Kiedy w końcu zebrałam się w sobie, okazało się, przyznam szczerze, że sztuka ta nie należy może do najprostszych, ale kilka minut powinno wystarczyć, aby wejść we wprawę. A rzemiosło to jest zdecydowanie warte zachodu - efekt robi niesamowite wrażenie.
By na pięknej prezentacji się nie skończyło, zatroszczyłam się również o walory smakowe. Pod warstwą różyczek z jabłek tarta wypełniona jest pysznym kremem typu crème pâtissière z dodatkiem solonego karmelu.
Tarta idealna nie tylko na co dzień, ale również na bardziej oficjalne okazje. Myślę, że z powodzeniem przystroi nawet i stół w trakcie zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych…


Składniki na kruchy spód:
250 g mąki
150 g  masła
1 małe jajko
16 g (jedno opakowanie) cukru wanilinowego
1 szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

Składniki na krem waniliowy i dekorację:
75 g + 1 łyżka cukru
1 łyżka masła
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
275 ml mleka
1 duże jajko
1 żółtko z dużego jajka
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
4 twarde jabłka, ja użyłam Granny Smith

Wykonanie spodu:
1. Wszystkie składniki zagniatamy razem, ja używam do tego malaksera.
2. Wyrobione na jednolitą masę ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
3. Po tym czasie ciasto wałkujemy, przekładamy na foremkę do tart wysmarowaną masłem i obsypaną mąką, nakłuwamy widelcem. 
5. Przykrywamy ciasto folią aluminiową i wkładamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 10 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i podpiekamy jeszcze przez 5 minut.

Wykonanie kremu i dekoracji:
1. 75 g cukru wysypujemy na suchą patelnię i ustawiamy ją na średnim ogniu.
2. Nie poruszając cukrem, czekamy aż zacznie się rozpuszczać (potrwa to do około 10 minut, uważajmy, aby nie przypalić!). Gdy złoty kolor pokryje większość patelni, zaczynamy delikatnie mieszać całość trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej masy o pięknym karmelowym kolorze.
3. Ogień pod patelnią zmniejszamy, wrzucamy a nią masło. Gdy się rozpuści, powoli i ostrożnie dodajemy ok. 1/3 szklanki mleka, mieszając trzepaczką. 
4. Karmel zostawiamy do 10 minut na najniższym ogniu, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodajmy więcej mleka.
5. Na koniec do karmelu dodajemy sól oraz wanilię, mieszamy i odstawiamy do częściowego przestudzenia (wówczas zgęstnieje jeszcze bardziej).
6. 200 ml mleka zagotowujemy.
7. W miseczce ubijamy trzepaczką 25 ml mleka, mąki, 1 łyżkę cukru, żółtko oraz jajko.
8. Zawartość miseczki powolutku przelewamy do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając. 
9. Budyń powinien zacząć bardzo szybko gęstnieć. Kiedy tylko osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmujemy go z ognia i stopniowo wprowadzamy przygotowany wcześniej karmel, cały czas energicznie mieszając.
10. Gdy krem lekko przestygnie, wykładamy go na podpieczony kruchy spód.
11. Jabłka kroimy na połówki, pozbawiamy części nasiennych, a następnie kroimy na bardzo cienkie plasterki (polecam używanie gilotyny, ewentualnie obieraczki do warzyw). Płaszczyznę cięcia możemy obrać dowolnie, w zasadzie każda się sprawdzi. Najważniejsze, by plasterki były bardzo cienkie.
12. Formujemy różyczki, obtaczając wokół siebie kilkanaście plasterków, skórką do góry. Zadanie może ułatwić oplatanie plasterków wokół małego palca.
13. Każdą różyczkę układamy od razu w nałożonym wcześniej kremie. 
14. Gotową tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.


 Smacznego!

4 komentarze: