Moja kolejna świąteczna propozycja, to kultowe ciasteczka o rozkosznej nazwie Whoopie Pies przystrojone lukrową dekoracją. Są przepyszne, ciemnoczekoladowe, puszyste i rozpływające się w ustach. Można je nadziać dowolną masą - maślaną lub serową, może być też bita śmietana, masło orzechowe albo powidła. Potem masę można (ale nie trzeba) dowolnie doprawić (polecam imbir!), a na koniec puścić wodzę fantazji podczas dekoracji.
Whoopie Pies to oczywiście ciasteczka całoroczne, dlatego w okresie innym niż grudniowy rezygnujemy ze świątecznego wzorka i zajadamy się nimi w blasku czerwcowego słońca albo w mroku październikowej pluchy. Polecam!
Składniki na ok. 20-25 podwójnych ciasteczek:
1 i 2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżki masła, roztopionego
2 łyżki oleju
1 szklanka brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka
Składniki na masę:
150 g serka kremowego (np. Piątnica, Philadelphia)
100 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru (można dodać więcej)
1/4 ekstraktu waniliowego
1 łyżka śmietany 30% lub 36%
Składniki na lukier:
1 białko z małego jajka
1 szklanka cukru pudru
Wykonanie ciasteczek:
1. Utrzyj masło, roztopione masło, olej i cukier, używając miksera na niskich obrotach.
2. Zwiększ obroty na średnie i miksuj nadal przez około 3 minuty.
3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i miksuj przez kolejne 2 minuty.
4. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę i sól.
5. Do masy maślanej dodaj połowę składników suchych, a następnie połowę mleka i miksuj do powstania jednolitej konsystencji.
6. Dodaj resztę składników suchych i mleka i wymieszaj do połączenia.
7. Wykładaj masę na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na jeden krążek wystarczy łyżeczka ciasta. Nie przyklepuj, pozostaw je w formie wypukłej. Zachowaj odstępy.
8. Włóż blachy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 10 minut. Następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Wykonanie masy:
1. Utrzyj masło z serkiem kremowym aż do powstania jednolitej, białej konsystencji, około 3 minuty.
2. Zmniejsz obroty miksera na niskie i wprowadzaj stopniowo cukier puder, około 1/3 szklanki na raz.
3. Dodaj ekstrakt waniliowy i śmietanę, miksuj aż do powstania puszystej masy.
4. Gotową masę przełóż na 1h (a może być i cała noc) do lodówki.
Wykonanie lukru:
1. Wymieszaj składniki aż do powstania jednolitej, gęstej konsystencji.
Wykonanie finalne:
1. Schłodzoną masę wyłóż na jeden z krążków i przykryj kolejnym.
2. Lukier przełóż do szprycy i wykonuj wzorki, ponosząc się własną fantazją!
Ciasteczka najlepiej serwować przynajmniej godzinę po przełożeniu masą.
Smacznego!
dekoracja cudowna *.* mi zawsze wychodzi jeden wielki kleks!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka z kremem :). Challenge accepted! :D
OdpowiedzUsuńCudowny blog <3
OdpowiedzUsuńagrestaco6.blog spot.com