niedziela, 19 maja 2013

American chocolate chip cookies, wyjątkowe

Odkąd wróciłam z Ameryki i spróbowałam najpyszniejszych tradycyjnych ciastek amerykańskich (od Emmetta), w pocie czoła szukam przepisu na takie chocolate chips cookies, które będą smakować przynajmniej prawie identycznie. W czym tkwi problem? Przepisy, od których roi się w sieci i w ogóle wszędzie, doprowadzą nas do upieczenia płaskich i twardych ciasteczek, które niewiele mają z tamtych - pulchniutkich, kruchych i mięciutkich. W końcu udało mi się jednak znaleźć coś, co wyglądało interesująco. Spróbowałam i... efekt wyśmienity. Wprawdzie nie jest to jeszcze TO, ale zachwycają mnie swoją miękkością. Może to zasługa leżakowania w zamrażalniku, a może tej tajemniczej mąki chlebowej... Ciężko stwierdzić. Tak czy inaczej gorąco polecam! (a w międzyczasie nadal poszukuję ciastek w 100% od Emmetta)


Składniki na ok. 45 ciasteczek:
200 g masła
200 g brązowego cukru
50 g cukru
1 duże żółtko
1 duże jajko
2 łyżki mleka
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
300 g mąki chlebowej (ja użyłam mąki na chleb razowy nieśmiertelnej marki Kaufland)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
300 g groszków czekoladowych (w zasadzie nieodnajdywalne w naszych sklepach, dlatego proponuję zastąpić je posiekaną czekoladą gorzką lub mleczną lub jakąkolwiek sobie wymarzycie)

Wykonanie:
1. Roztop masło i odstaw do przestygnięcia.
2. Ucieraj roztopione masło z cukrami na średnich obrotach miksera przez dwie minuty.
3. W mniejszej miseczce roztrzep jajko i żółtko z mlekiem i wanilią.
4. Połącz zawartość obu misek, używając miksera na średnich obrotach przez około 30 sekund.
5. Wymieszaj mąkę, sól i sodę i BARDZO POWOLI dodawaj je do masy maślano-jajecznej (ja dodaję dosłownie po łyżce ze sporymi odstępami czasu). Miksuj na wolnych obrotach aż do połączenia składników.
6. Dodaj czekoladę i wymieszaj.
7. Uformuj z masy kuleczki (dwie wskazówki: 1) na jedną kulkę nabieraj tyle masy, ile zmieści się w łyżeczce; 2) używaj dłoni zwilżonych wodą, dzięki temu ciasto nie będzie się do nich przyklejało), włóż je do zamykanego pojemnika i odstaw na godzinę do zamrażalnika.
8. Po upływie godziny wyjmij ciasteczka, przełóż na blaszki wyłożone papierem do pieczenia (zostawiając spore odstępy!) i odstaw na czas nagrzewania się piekarnika.
9. Piecz w 190 stopniach przez 6 minut, następnie blaszkę z wyższego rusztu piekarnika przełóż na ruszt niższy i odwrotnie i piecz przez kolejne 6 minut (dokładnie tyle!).

Smacznego!

1 komentarz: