sobota, 27 kwietnia 2013

Mocno czekoladowe muffiny z czekoladką

Rozpoczęłam moją misję wyszukiwania najwspanialszych wypieków na Wielkie Urodzinowe Przyjęcie. Koniec czerwca wydaje się odległym terminem, ale przepisów do przetestowania jest tyle, że na dobrą sprawę powinnam zacząć mniej więcej z początkiem roku. W każdym razie szukam i próbuję.
Wiadomo, że absolutnym must-have każdego Wielkiego Przyjęcia są muffiny. Ich wszędobylstwo obliguje więc do tego, żeby naprawdę się postarać. Muffiny muszą być jedyne w swoim rodzaju. Najlepiej wilgotne, ogromne i mocno aromatyczne.
Dziś prezentuję czekoladowe, które naprawdę czekoladowe są. Kawałeczki mlecznej czekolady rozpływają się w ustach i dodają im wspaniałego smaku... czekoladowego oczywiście. W planach mam jeszcze wypróbować jakieś w których zamiast kakao do ciasta dodajemy roztopioną czekoladę. To już będzie zupełny szał. Ale to wkrótce. Póki co cieszmy się tymi.
Przepis odnaleziony tutaj.


Składniki na ok. 12 dużych muffinów:
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki kakao
2 jajka
1 i 1/3 szklanki mleka (polecam próbować z maślanką)
2/3 szklanki cukru
2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1/3 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju (ja dodałam nieco więcej)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Czekoladę pokrój na drobne kawałeczki i dodaj do suchych składników.
3. W innej misce utrzyj jajka z cukrem, a następnie dodaj mleko.
4. Połącz masę jajeczną ze składnikami suchymi.
5. Dodaj masło (lub olej) i miksuj do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
6. Wypełnij papilotki powstałym ciastem.
7. Piecz ok. 20 min w 180 stopniach.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz