sobota, 8 czerwca 2013

Placek czeski - miodek, powidła i nuta migdałowa

Wspominałam kiedyś, że przyszła teściowa mojego brata (wesele na pewno będzie bardzo smaczne) piecze wybitnie, a jej przepisy dokonają pewnego dnia małej inwazji na tym blogu. A więc słowo staje się ciałem.
To ciasto jest co prawda w mojej rodzinie od dawna, ale przeszło małą ewolucję, gdy otrzymałam przepis od słynnej mistrzyni domowych wypieków. Zasadnicze zmiany były dwie: olejek migdałowy i czarno-biały lukier zdobiący ciasto od wierzchu. I były to zmiany wspaniałe. Ciasto jest przepyszne, jedno z moich ulubionych. No i jeszcze te powidła śliwkowe... mogłabym zjeść całą blachę na raz (a blacha bardzo spora).
Przepis dedykowany. Do przepisu dołączam sto buziaków.


Składniki na placki:
60 dag mąki
1 jajko
10 dag miodu
15 dag masła lub margaryny
15 dag cukru pudru
2 łyżeczki sody
2 kopiaste łyżki śmietany

Składniki na masę:
300 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
30 dag masła
olejek migdałowy
1-2 łyżki spirytusu spożywcznego
+ powidła śliwkowe

Składniki na lukier:
7 kopiastych łyżek cukru pudru
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka kakao

Wykonanie placków:
1. Wszystkie składniki zagnieść (ja używam do tego malaksera) aż do powstania jednolitego ciasta.
2. Ciasto podzielić na 4 równe części.
3. Każdą część wałkować na identyczne, podłużne placki i przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
4. Piec w 170 stopniach przez ok. 15-20 min.

Wykonanie masy:
1. Połowę mleka zagotować.
2. W drugiej połowie mleka starannie rozprowadzić obie mąki i wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając.
3. Dodać cukier, cały czas mieszając.
4. Odstawić do wystygnięcia.
5. Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń.
6. Powoli dodawać spirytus i olejek migdałowy.
7. Na pierwszy upieczony placek wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim plackiem i wyłożyć powidła. Przykryć trzecim i wyłożyć resztę masy. Przykryć czwartym plackiem.

Wykonanie lukru:
1. Śmietanę i cukier utrzeć mikserem.
2. Dwie łyżki powstałego lukru przełożyć do innej miseczki i wymieszać z kakao.
3. Biały lukier równomiernie rozprowadzić na wierzchniej warstwie ciasta.
4. Ciemny lukier rozprowadzać po jasnym przy użyciu widelca, poruszając nim z góry na dół placka.


Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Akurat dzisiaj szukałam czegoś z kuchni czeskiej, bo jutro mój chłopak wyjeżdża do Pragi na kilka dni i po jego powrocie chciałam zrobić coś takiego... regionalnego. No ale nie mam szans na zrobienie takiego pięknego ciasta jak Twoje ;<
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, zarówno w przekroju, jak i z góry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lał jak ślicznie wygląda!
    zostaje u Ciebie na dłuzej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, w tym cieście jest wszystko, co lubię! Proszę mnie poczęstować kawałkiem! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. To samo mogę powiedzieć o Twoim blogu, mnóstwo inspiracji dla mnie! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie jak z cukierni! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zachciało mi się takiego pięknego czeskiego placka :). czy moge prosić o podanie wymiarów blaszki?

    OdpowiedzUsuń