To ciasto jest co prawda w mojej rodzinie od dawna, ale przeszło małą ewolucję, gdy otrzymałam przepis od słynnej mistrzyni domowych wypieków. Zasadnicze zmiany były dwie: olejek migdałowy i czarno-biały lukier zdobiący ciasto od wierzchu. I były to zmiany wspaniałe. Ciasto jest przepyszne, jedno z moich ulubionych. No i jeszcze te powidła śliwkowe... mogłabym zjeść całą blachę na raz (a blacha bardzo spora).
Przepis dedykowany. Do przepisu dołączam sto buziaków.
Składniki na placki:
60 dag mąki
1 jajko
10 dag miodu
15 dag masła lub margaryny
15 dag cukru pudru
2 łyżeczki sody
2 kopiaste łyżki śmietany
Składniki na masę:
300 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
30 dag masła
olejek migdałowy
1-2 łyżki spirytusu spożywcznego
+ powidła śliwkowe
Składniki na lukier:
7 kopiastych łyżek cukru pudru
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka kakao
Wykonanie placków:
1. Wszystkie składniki zagnieść (ja używam do tego malaksera) aż do powstania jednolitego ciasta.
2. Ciasto podzielić na 4 równe części.
3. Każdą część wałkować na identyczne, podłużne placki i przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
4. Piec w 170 stopniach przez ok. 15-20 min.
Wykonanie masy:
1. Połowę mleka zagotować.
2. W drugiej połowie mleka starannie rozprowadzić obie mąki i wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając.
3. Dodać cukier, cały czas mieszając.
4. Odstawić do wystygnięcia.
5. Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń.
6. Powoli dodawać spirytus i olejek migdałowy.
7. Na pierwszy upieczony placek wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim plackiem i wyłożyć powidła. Przykryć trzecim i wyłożyć resztę masy. Przykryć czwartym plackiem.
Wykonanie lukru:
1. Śmietanę i cukier utrzeć mikserem.
2. Dwie łyżki powstałego lukru przełożyć do innej miseczki i wymieszać z kakao.
3. Biały lukier równomiernie rozprowadzić na wierzchniej warstwie ciasta.
4. Ciemny lukier rozprowadzać po jasnym przy użyciu widelca, poruszając nim z góry na dół placka.
Jakie cudo! :)
OdpowiedzUsuńAkurat dzisiaj szukałam czegoś z kuchni czeskiej, bo jutro mój chłopak wyjeżdża do Pragi na kilka dni i po jego powrocie chciałam zrobić coś takiego... regionalnego. No ale nie mam szans na zrobienie takiego pięknego ciasta jak Twoje ;<
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Wygląda wspaniale, zarówno w przekroju, jak i z góry :)
OdpowiedzUsuńlał jak ślicznie wygląda!
OdpowiedzUsuńzostaje u Ciebie na dłuzej!
Ojej, w tym cieście jest wszystko, co lubię! Proszę mnie poczęstować kawałkiem! :D
OdpowiedzUsuńTo samo mogę powiedzieć o Twoim blogu, mnóstwo inspiracji dla mnie! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie jak z cukierni! :D
OdpowiedzUsuńLubię takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńZachciało mi się takiego pięknego czeskiego placka :). czy moge prosić o podanie wymiarów blaszki?
OdpowiedzUsuń