niedziela, 25 grudnia 2016

Cwibak tudzież keks

Uf, co za ulga! Nareszcie chwila czasu, by odsapnąć, by w (miejmy nadzieję) spokoju zająć się tym, co istotne, by spędzić trochę czasu w tej magicznej świątecznej atmosferze.
Nawet nie będę się tłumaczyć z tej kolejnej karygodnej przerwy w publikowaniu. Mam nadzieję, że rozpoczynające ten wpis westchnienie pełne zmęczenia mówi samo za siebie.
Dzisiaj przychodzę do Was oczywiście z wypiekiem niewątpliwie świątecznym. To kolejny już klasyk, który publikuję, gwarantując, że będziecie nim zadowoleni. Bo tak to właśnie jest z tymi klasykami - czasem wydają się nudne, takie oklepane, bez kreatywności. Ale prawda jest taka, że sprawdzają się zawsze, a ich smaku nic nie zastąpi.
Oto przed Wami przepyszny przepełniony bakaliami cwibak (zwany również keksem). 
A do przepisu dołączam oczywiście życzenia radosnych, spokojnych i magicznych Świąt!


Składniki (na foremkę keksową):
125 g cukru pudru
1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
4 jajka
200 g masła (ewentualnie margaryny)
300 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 opakowanie mieszanki keksowej (bądź ok. 350 g własnoręcznie skomponowanej mieszanki bakalii, pokrojonej na mniejsze kawałki)

Wykonanie:
1. Białka oddziel od żółtek.
2. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, pod koniec dodawaj kolejno po jednym żółtku, cały czas ucierając.
3. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie stopniowo dodawaj do utartego masła, miksując.
4. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
5. Ubite białka delikatnie, ale dokładnie połącz z masą maślaną.
6. Bakalie obtocz w kilku szczyptach mąki i starannie wmieszaj do masy.
7. Ciasto przełóż do foremki keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub bułką tartą.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 1 godzinę.

Smacznego!