poniedziałek, 29 grudnia 2014

Czapeczki Mikołaja - fudge z Amaretto

W te Święta postanowiłam ozdobić stół Świąteczny w sposób przyjemny nie tylko dla oka, ale i dla podniebienia. I oto jeden z efektów.
Czapeczki wyglądają przesłodko, w wykonaniu są całkiem proste i w zasadzie największym wyzwaniem jest tutaj odnalezienie świeżych truskawek w środku grudnia. Jak widać jest to jednak wykonalne, a te chwile poszukiwań z pewnością zostaną wynagrodzone przez słodziutki, świąteczny fudge (blok czekoladowy, let's say) z dodatkiem Amaretto i gałki muszkatołowej na chrupiącym spodzie z Oreo.


Składniki na fudge (na wąską foremkę keksową - na ok. 5-7 kwadratowych kawałków):
10 ciasteczek Oreo, bez kremu
100 g masła
1 szklanka cukru, niepełna
7 łyżek Amaretto (można pominąć)
70 g białej czekolady
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
150 g pianek marshmallows, białych
3 łyżki wody

Składniki na dekorację:
5-7 truskawek
3/4 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki wrzątku
30 g serka kremowego
15 g masła
20 g cukru pudru

Wykonanie fudge:
1. Oreo rozkrusz na drobne kawałeczki.
2. 50 g masła rozpuść i połącz je z pokruszonymi Oreo.
3. Masą z Oreo wyklej spód foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i umieść ją w zamrażalniku na ok. 30 minut.
4. W tym czasie rozpuść pianki na jednolity krem w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek wody, co jakiś czas mieszając.
5. W czasie gdy pianki się rozpuszczają, umieść w rondelku 50 g masła, cukier i Amaretto i doprowadź do  ich zagotowania, co jakiś czas mieszając.
6. Gdy mieszanina zagotuje się, podgrzewaj ją jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia, dodaj gałkę muszkatołową oraz czekoladę i mieszaj do czasu rozpuszczenia się czekolady.
7. Gdy czekolada rozpuści się, dodaj do rondelka krem z pianek (do tego momentu cały czas go podgrzewaj) i natychmiast zmiksuj wszystko mikserem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
8. Masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód z Oreo, wyrównaj i umieść w zamrażalniku na ok. 2 godziny

Wykonanie dekoracji:
1. Serek, miękkie masło i cukier puder zmiksuj na jednolitą masę.
2. Gotowe fudge pokrój na kilka kwadratowych kawałków i wierzch każdego z nich wysmaruj równomiernie częścią (ok. 1/3) przygotowanej masy serkowej.
3. Żelatynę rozpuść we wrzątku i zamocz w niej truskawki, którym wcześniej utnij końcówkę z szypułką tak, by mogły stać stabilnie.
4. Truskawki umieść na środku każdej kostki fudge.
5. Pozostałą część kremu serkowego umieść w szprycy i wykonaj szlaczek dookoła truskawek oraz "pompon" szczycie każdej z nich.
Przechowuj w lodówce.


Smacznego!

środa, 24 grudnia 2014

Kostka z cookie dough i płatków pszenicznych w miodzie

Uch, uwielbiam to uczucie, gdy zatytułowanie przepisu okazuje się wyzwaniem. To jasno wskazuje na to, że dzieje się coś bardzo nowatorskiego :>

Zacznijmy jednak od tego, że życzę wszystkim wspaniałych Świąt! I to już po raz trzeci w karierze tego bloga! Kilkanaście dni temu stuknęły w końcu dwa lata od kiedy pojawił się tu pierwszy przepis. Bardzo mnie cieszy to, że udaje mi się w jakimś stopniu systematycznie prowadzić bloga i rozkoszować Was tymi wszystkimi rarytasami. I jednocześnie niesamowicie (!) piękne jest dla mnie to, że zgromadziło się tutaj kilkoro stałych czytelników, naprawdę nie ma nic milszego :)
Tak więc jeszcze raz wszystkim Czytelnikom, Wielbicielom Dobrych Smaków i innym Łakomczuchom życzę najpyszniejszych, najsłodszych i najcieplejszych Świąt. Abyście dzisiaj wieczorem nacieszyli swoje wszystkie zmysły tym, co jest na Waszym stole, a również i wokół niego :)
A ja, tak jak obiecywałam ostatnio, postaram się jak najszybciej podzielić się z Wami pewnymi nowościami, które w tym roku będą u mnie pieścić podniebienia...

A teraz pragnę Wam podarować prezent przesłodki, przepiękny i, jak wspomniałam na początku, całkiem nowatorski. Przynajmniej wedle mojego uznania. 
Jest to kolejny rarytas z serii "kostki bez pieczenia". Jego bazą są dwie warstwy, obie ciasteczkowe - jedna czekoladowa, a druga z cookie dough. Jednak najważniejszą jego częścią okazała się ta zwieńczająca i dekoracyjna - wykonana z płatków typu Kangus oblanych masą miodowo-orzechową. Wszystko jest w wykonaniu bardzo proste, a efekt bardzo cieszy - kolejny przepis godny polecenia :>


Składniki na warstwę czekoladową (foremka ok. 20x20 cm):
200 g ciastek kruchych w czekoladzie (typu Maltanki)
75 g masła, roztopionego

Składniki na cookie dough:
160 g masła
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki brązowego cukru
3 łyżki mleka
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka w proszku (możemy zastąpić mąką)
1/2 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki groszków czekoladowych (możemy zastąpić przez ok. 1,5 tabliczki czekolady posiekanej na małe kawałki)

Składniki na warstwę z płatków:
1/2 szklanki golden syrupu (możemy zastąpić miodem)
1/2 szklanki masła orzechowego
2 i 1/2 szklanki płatków pszenicznych w miodzie (typu Kangus)

Wykonanie warstwy czekoladowej:
1. Ciasteczka kruszymy na drobniutkie kawałeczki.
2. Pokruszone ciasteczka łączymy z masłem i mieszamy, a następnie wykładamy nimi spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Blaszkę wkładamy do zamrażalnika na pół godziny.

Wykonanie cookie dough:
1. Masło ucieramy z cukrem brązowym 75 g cukru zwykłego aż do uzyskania gładkiej masy.
2. Stopniowo dodajemy mąkę i mleko w proszku, a na końcu zwykłe mleko i ekstrakt waniliowy.
3. Gdy konsystencja będzie jednolita, wsypujemy czekoladę i mieszamy.
4. Masę nakładamy równomiernie na przygotowaną wcześniej warstwę czekoladową.
5. Blaszkę wkładamy do zamrażalnika na 45 minut.

Wykonanie warstwy z płatków:
1. Golden syrup wlewamy do rondelka i podgrzewamy.
2. Gdy syrup zacznie się gotować, zdejmujemy go z ognia i dodajemy masło orzechowe.
3. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Płatki wsypujemy do sporej miski i zalewamy je masą z golden syrupu. Mieszamy, a potem od razu nakładamy na warstwę cookie dough.
5. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na pół godziny.


Smacznego!

sobota, 20 grudnia 2014

Klasyka smaku - sernik krakowski

Wielgaśnymi krokami zbliżają się święta, taszcząc za sobą mnóstwo wspaniałych akcentów takich jak pokłady wielce utęsknionego wolnego czasu oraz mnogości przepysznych słodkości i pretekstów do ich wypiekania. Znów przez kilka dni nieprzerwanie kuchnię opanuje boska woń, ta jedyna i niepowtarzalna, a godziny najsympatyczniejszego wysiłku jaki można sobie wyobrazić dadzą efekt w postaci stołu tak bogato i pięknie zastawionego, że oczy same będą się cieszyć. Kocham ten czas.
W zeszłym roku utworzyłam cały przedświąteczny cykl przepisów na bożonarodzeniowe rarytasy. Tym jednak razem z bólem uznałam, że nie mam na to wystarczającej ilości czasu, co jednak wcale nie oznacza, że nic świątecznego się nie pojawi... :> 
Póki co postanowiłam sprezentować Wam klasyk sztuki kulinarnej, który z powodzeniem może zagościć na waszych świątecznych stolach - sernik krakowski. Co wyróżnia go spośród innych serników? Kruchy spód i przepiękna kratka zwieńczająca jego wierzch oraz, co niemniej istotne, iście królewska nazwa i (miejmy nadzieję) również pochodzenie. Przepis na bazie mojego najulubieńszego sernika, a więc zadowolenie gwarantowane. Zresztą zaufajcie mi, wszak Krakowianką jestem od urodzenia... ;)


Składniki na sernik (na foremkę ok. 20x30 cm):
750 g białego sera
6 jaj, osobno żółtka i białka
1 szklanka
12 dag masła/margaryny
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 czubate łyżki kaszy manny (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
cukier wanilinowy
rodzynki, skórka pomarańczowa i inne bakalie wedle uznania

Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
125 g masła, zimnego
8 g cukru wanilinowego
1 jajko

Wykonanie kruchego ciasta:
1. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto (ja robię to za pomocą malaksera).
2. Ciasto okryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
3. Po tym czasie odkroić 1/3 ciasta i wyłożyć nią spód foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ciasto nakłuć i podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10-15 minut. 
Podczas podpiekania spodu, zabierz się za wykonanie masy serowej.

Wykonanie sernika:
1. Utrzeć ser (sprawa ułatwiona, jeśli kupujemy ser sernikowy zmielony)
2. Dodawać po dużej łyżce sera, cukru i po jednym żółtku., cały czas miksując aż masa stanie się jednolita.
3. Do powstałej masy dodać mąkę, kaszę i cukier wanilinowy. Wymieszać.
4. Dodać roztopione i wystudzone masło.
5. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli.
6. Białka stopniowo dodawać do masy serowej, mieszając delikatnie lecz dokładnie drewnianą łyżką.
7. Bakalie obsypać delikatnie mąką i wymieszać z masą serową.
8. Masę wylać na przygotowany wcześniej kruchy spód.
9. Pozostałą część kruchego ciasta wywałkować na dość cienki placek i wykrajać z niego podłużne paski grubości ok. 2-3 cm i długości 20 oraz 30 cm. Następnie wykładać je na wierzch masy serowej, układając kratkę.
10. Tak przygotowany sernik piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut.


Smacznego!

czwartek, 4 grudnia 2014

Chlebek bananowy

Chlebki to fantastyczne wypieki. Praktycznie same się robią, wszystkim smakują i można z nimi bardzo kombinować. W dodatku, przyrównując do innych rozpustnych przyjemności, są całkiem zdrowe, bynajmniej nie tracąc przy tym na walorach smakowych. No i mają, w moim uznaniu konieczne do szczęścia, zwieńczenie w postaci przepysznego, tradycyjnego lukru z serka kremowego.
Dzisiaj proponuję Wam jeden z najbardziej klasycznych chlebków - bananowy. Bananowy z dodatkiem orzechów. Pychotka.


Składniki na chlebek (na podłużną foremkę keksową):
3 banany
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
3/4 szklanki cukru
100 ml oleju
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki dowolnych orzechów, obranych z łupin i posiekanych

Składniki na lukier:
35 g masła
75 g serka kremowego
50 g cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie chlebka:
1. Banany obierz i rozgnieć przy użyciu widelca lub miksera.
2. Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
3. Banany zmiksuj z cukrem, olejem, jajkami i ekstraktem waniliowym.
4. Stopniowo wprowadzaj składniki suche, zmniejszając obroty miksera.
5. Miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wsyp orzechy i wymieszaj.
6. Ciasto przelej do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub mąką i piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Wykonanie lukru:
1. Wszystkie składniki lukru umieść w misce i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
2. Lukrem posmaruj wierzch przestudzonego ciasta.


Smacznego!