wtorek, 29 kwietnia 2014

Tarta Oreo

Oreo to takie ciasteczka, które wśród niektórych (i jest to chyba większość) wzbudzają ogólną egzaltację i pożądanie, jednak równocześnie nie brakuje takich, którzy nie widzą w nich niczego szczególnego, żeby nie powiedzieć: gardzą nimi. I teraz nadszedł czas na wygłoszenie mojego oficjalnego stanowiska w tej sprawie. Same ciasteczka nie rzuciły mnie nigdy na kolana (chociaż miałam wobec nich wielkie oczekiwania), ale szczerze uwielbiam wypieki, masy, lody, desery i wszelakie inne przetwory z ich użyciem. I taką pysznością jest właśnie cudowny oreo-krem wypełniający czekoladową tartę będącą bohaterką dzisiejszego dnia. Jest naprawdę wspaniała i idealnie sprawdziła się jako deser inaugurujący tegoroczny sezon grillowy.


Składniki na kruchy spód:
250 g mąki pszennej
65 g drobnego cukru
3 łyżki kakao
1/4 łyżeczki soli
150 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostki
duże jajko
2 łyżki śmietanki kremówki

Składniki na krem:
300 g serka kremowego (polecam Piątnicę)
3/4 szklanki śmietanki kremówki
1/3 szklanki cukru pudru (można dodać mniej lub więcej, wedle uznania)
12 ciasteczek Oreo

Wykonanie spodu:
1. Mąkę mieszamy z cukrem, kakao i solą (możemy to zrobić w malakserze).
2. Dodajemy masło i ugniatamy.
3. Dodajemy jajko oraz śmietankę i ugniatamy do powstania jednolitego ciasta.
4. Ciasto formujemy w placek, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na min. pół godziny.
5*. Jeżeli chcecie, kawałeczek ciasta możecie oderwać, pokruszyć i podpiec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez 10 minut. Dzięki temu otrzymacie taką kruszonkę jak ta na zdjęciu.
5. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy na tartę, wysmarowanej tłuszczem. Dogniatamy kciukiem do brzegów i przykrywamy folią spożywczą.
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze dodatkowe 15 minut.
7. Upieczone ciasto odkładamy do przestygnięcia.

Wykonanie kremu:
1. Serek ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.
2. Dodajemy 1/4 szklanki śmietanki i miksujemy przez ok. minutę.
3. Stopniowo wprowadzamy resztę śmietanki i miksujemy do uzyskania kremowej, gęstej masy, ok. 4 minuty.
4. Ciasteczka kruszymy (możemy zostawić 2-3 do dekoracji), wrzucamy do kremu i mieszamy.
5. Gotowy krem przekładamy na wystudzony spód i dekorujemy ciasteczkami oraz kruszonką.


Smacznego!

środa, 23 kwietnia 2014

Podwójny mazurek. Epizod I: chałwowy z orzechami

W zasadzie to nigdy nie przepadałam za mazurkami. W moim domu do niedawna w ogóle nie pojawiało się nic, co można by określić mianem typowego mazurka. Być może dlatego, że z reguły są to ciasta, których słodycz zupełnie zabija jakikolwiek smak. Ale od jakichś dwóch lat tradycja wygrywa i zaczęłam piec mazurki. W tym roku nie mogłam zdecydować się na jeden smak, więc... szał, powstał podwójny mazurek:


 Z jednej strony warstwa chałwy z orzechami, a z drugiej konfitura malinowa pokryta kajmakiem. Wyłożone na wspaniałym, bo niesłodkim, kruchym (wybitnie kruchym!) spodzie. Poza tym, skoro już tak tradycyjnie, to trzeba też było posilić się na jakąś szaloną, zalatującą kiczem dekorację. Dlatego na wierzch wskoczyły piankowe kury (tym razem z Tesco). Rodzina sobie chwaliła. A ja, z miłości do chałwy, najpierw dzielę się z Wami tą chałową częścią (przepis na masę zaczerpnięty z moichwypiekow.com)


Składniki (na blaszkę 20x30 cm):
2 i 1/2 szklanki mąki
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
20 dag masła, schłodzonego
2 żółtka małych jajek
odrobina lodowatej wody
200 g chałwy
100 g dowolnych orzechów
pół szklanki śmietanki kremówki
kopiasta łyżka Nutelli do dekoracji

Wykonanie:
1. Mąkę, sól i 2 łyżki cukru pudru mieszamy.
2. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i zagniatamy (możemy to zrobić w malakserze).
3. Dodajemy żółtka oraz wodę i zagniatamy dalej, do powstania jednolitego ciasta.
4. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.
5. Po upływie tego czasu, wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy go na papierze do pieczenia, którego pole jest nieco większe od pola dna naszej formy (tak, aby był zapas na ranciki).
6. Ostrożnie przekładamy ciasto na papierze do formy, zagniatamy ranciki na brzegach, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na kolejne pół godziny.
7. Po tym czasie wyciągamy foremkę, nakłuwamy dno widelcem i rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
8. Ciasto pieczemy przez ok. 20 minut. Potem odkładamy je do całkowitego przestygnięcia.
9. Gdy przestygnie, możemy zabrać się za masę chałwową. Chałwę, orzechy, śmietanę i łyżkę cukru pudru umieszczamy w malakserze i siekamy na drobne kawałki.
10. Mieszaninę chałwowo-orzechową przekładamy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając, ok. 2 minuty.
11. Gorącą masę wylewamy na kruchy spód, dekorujemy (Nutellę przekładamy do szprycy z płaską końcówką i wyżywamy się twórczo) i odstawiamy do zastygnięcia.


Smacznego!

piątek, 18 kwietnia 2014

Lody tiramisu

Już kiedyś obalałam mit jakoby lody domowej produkcji były skazane na niepowodzenie. Dzisiaj obalam go ponownie. Wystarczy dobry przepis na bazę i własnoręcznie wykonane lody stają się naszymi ulubionymi, uwodząc nas nieskończoną gamą wspaniałych kombinacji, które możemy stworzyć wedle własnych upodobań. 
Dzisiejszy smak tiramisu chodził za mną od dawna i, z ręką na sercu, jest naprawdę genialny. A jego najmocniejszy punkt to gęsty, intensywny syrop czekoladowy rozdzielający warstwy lodów. Moje prywatne odkrycie tego tygodnia. 


Składniki (na około 1 litrowe pudełko lodów):
360 g śmietany kremówki
2 jajka
szczypta soli
8 płaskich łyżek cukru
2 łyżki wrzątku
1/6 szklanki likieru czekoladowego
1/6 szklanki zaparzonej, wystudzonej kawy (likier czekoladowy i kawę można zastąpić 1/3 szklanki likieru kawowego)
6-9 podłużnych biszkoptów Lady Fingers

Na sos czekoladowy:
1/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka zmielonej kawy
3 łyżki kakao
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
1. Na początek sos. W rondelku umieść cukier, miód, wodę, kawę oraz kakao i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż do powstania jednolitej masy.
2. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj wanilię, wymieszaj i odstaw do całkowitego przestudzenia.
3. W międzyczasie oddziel białka od żółtek.
4. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę (przez ok. 7 minut), pod koniec ubijania stopniowo wprowadzając 4 łyżki cukru.
5. W osobnej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem oraz wrzątkiem, aż otrzymasz jasną, gęstą i ciągnącą masę.
6. W trzeciej misce ubij śmietanę, ale nie na sztywno.
7. Delikatnie, ale dokładnie (najlepiej przy użyciu drewnianej łyżki) połącz zawartość wszystkich trzech misek.
8. Stopniowo wprowadź do masy likier wymieszany z kawą, cały czas delikatnie mieszając.
9. Na koniec pokrusz biszkopty (można je delikatnie nasączyć w kawie lub likierze), wsyp do masy i wymieszaj. Jedną garść zostaw na obsypanie wierzchniej warstwy.
10. Gotową masę lodową przekładaj do pojemnika. Naprzemiennie umieszczaj w nim warstwę lodów i sosu czekoladowego, zaczynając i kończąc na warstwie lodowej. Górę obsyp garścią pokruszonych biszkoptów.
11. Przełóż do zamrażalnika na 4-5 h.

Smacznego!

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Czekoladowe cookie dough oblane masłem orzechowym

Niewiele rzeczy brzmi tak dobrze, jak połączenie masła orzechowego z białą czekoladą. Kiedy dodamy do tego warstwę wilgotnego ciasta czekoladowego, to ta kombinacja wkracza w sferę magii. A gdy napomnę jeszcze, że jest to uwielbiane przeze mnie cookie dough (czyli po prostu surowe ciasto bez dodatku jajek), to nie ma takiej możliwości, aby się mu oprzeć. Zwłaszcza, że jest tak niesamowicie proste i szybkie w wykonaniu. Niniejszym - zapraszam do kuchni.


Składniki (na formę 20x20 cm):
100 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki białego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki mleka
1/3 szklanki kakao
1 i 1/2 szklanki mąki
100 g białej czekolady
1/4 szklanki masła orzechowego

Wykonanie:
1. Masło i cukry utrzyj na puszystą masę.
2. Dodaj ekstrakt waniliowy i mleko, dalej ucierają.
3. Stopniowo wprowadzaj kakao oraz mąkę i miksuj aż do uzyskania jednolitej, spójnej masy.
4. Czekoladowe ciasto rozprowadź na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Białą czekoladę i masło orzechowe umieść w rondelku. Rozpuść je w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie równomiernie rozprowadź masę na przygotowanym wcześniej czekoladowym cieście.
6. Przełóż do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem wyciągnij i odstaw na ok. 30 minut, aby ułatwić krojenie. 
Przechowuj w lodówce.


Smacznego!

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Kowbojskie ciastka amerykańskie

Już raz prezentowałam Wam przepis na zupełnie wyjątkowe american chocolate chip cookies. Dzisiaj powraca motyw ciastek amerykańskich, tym razem w trochę innym wydaniu. Są bardziej chrupiące, owsiane, a w środku napakowane wszystkim, co najlepsze - żurawiną, orzechami, płatkami migdałów i, rzecz jasna, kawałkami czekolady. Wspaniale komponują się z lodami śmietankowymi, polecam używanie ich zamiast łyżki!
Och, swoją drogą - uwielbiam ubierać ciasteczka w kokardy, naprawdę.


Składniki na ok. 60 ciasteczek:
1 szklanka drobnego białego cukru do wypieków
1 szklanka brązowego cukru
200 g masła, miękkiego
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki (można użyć pół na pół mąki pszennej i mąki do chleba)
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki płatków owsianych (najlepiej tych górskich, a nie ekspresowych)
pół tabliczki czekolady, posiekanej na małe kawałki
1 szklanka suszonej żurawiny oraz orzechów (ja dałam fistaszki, włoskie i płatki migdałów)

Wykonanie:
1. Utrzyj masło z cukrami na puszystą masę.
2. Zmniejsz mikser na niższe obroty i dodaj jajka, jedno po drugim, a następnie ekstrakt waniliowy.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę i sól.
4. Połącz składniki suche z masą maślano-jajeczną i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Dodaj płatki owsiane, a następnie czekoladę, żurawinę i orzechy i mieszaj aż zostaną równomiernie rozprowadzone po cieście.
6. Z ciasta formuj kuleczki nie większe od orzecha włoskiego. Umieść je w plastikowym pudełku i odstaw do zamrażalki na ok. godzinę.
7. Po upływie godziny wyciągnij ciastka i rozłóż je na blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia, bardzo delikatnie ugniatając palcem podczas kładzenia (wystarczy dosłownie jedno muśnięcie, tutaj prezentuję nawet jak to powinno wyglądać).
8. Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut.




Smacznego!

piątek, 4 kwietnia 2014

Cinnabons

Na wstępie zapraszam Was na nowiutki instagram SiwaPiecze. Polecam zafollowować, myślę, że nie pożałujecie ;)
A teraz przechodzę już do części właściwej.
Od kiedy zlikwidowali moje ukochane stoisko z mrożonymi jogurtami, a na ich miejscu powstała jakaś ciastkarnia z drożdżowymi bułkami, myślałam, że już zawsze będę na nią patrzyła z odrazą. Okazało się, że sprawy poukładały się trochę inaczej. A to za sprawą tej niesamowitej woni świeżo pieczonego ciasta drożdżowego, która roznosi się w zasięgu kilku metrów. Cinnabonsy, bo tak nazywają się te gigantyczne bułeczki oblane lukrem, wyglądają obłędnie, a sam ich widok już nas cieszy. Postanowiłam więc odtworzyć ten smak. Postawiłam na najbardziej tradycyjny, cynamonowy wsad z dodatkiem pomarańczy, chociaż możemy je wypełnić różnymi nadzieniami - owocowymi, czekoladowymi albo nawet masłoorzechowymi (och, to musi być cudowne). 


Składniki na ok 12 bułeczek:
1 szklanka letniego mleka
2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
70 g bardzo miękkiego masła, pokrojonego
4 i 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 i 3/4 łyżeczki soli
łyżka oleju

Składniki na nadzienie:
2/3 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki cynamonu
2 łyżeczki skórki startej z pomarańcza
2 szczypty kandyzowanej skórki pomarańczowej
60 g miękkiego masła

Składniki na lukier:
25 g miękkiego masła
85 g serka kremowego (polecam Piątnicę)
1 szklanka cukru pudru (wg uznania można dodać mniej lub więcej)
1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego

Wykonanie:
1. Mąkę wymieszaj z solą i drożdżami.
2. Dodaj mleko, masło, cukier oraz jajka i miksuj mikserem aż do uformowania ciasta.
3. Ugniataj ciasto rękoma ok. 5-10 minut, aż będzie gładkie i zacznie odklejać się od palców.
4. Górną część ciasta posmaruj olejem, a następnie przykryj je ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
5. Po upływie tego czasu przełóż ciasto na stolnicę obsypaną mąką i rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm.
6. W miseczce wymieszaj oba rodzaje cukrów, cynamon i skórki pomarańczowe, natomiast masłem wysmaruj rozwałkowane wcześniej ciasto.
7. Na warstwie masła równomiernie rozprowadź cynamonowe nadzienie.
8. Zwiń ciasto jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Następnie pokrój je na równe 12 kawałków i umieść je w wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mące foremce o wymiarach ok. 25x35 cm.
9. Foremkę przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
10. Po upływie tego czasu włóż formę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz ok. 20-25 minut.
11. W międzyczasie zabierz się za lukier: w misie miksera umieść masło oraz serek kremowy i ucieraj kilka minut aż do powstania jednolitej masy.
12. Cały czas ubijając, dodawaj cukier puder, po 1/4 szklanki na raz.
13. Na koniec dodaj ekstrakt, wymieszaj.
15. Bułeczki polej lukrem kilka minut po wyciągnięciu ich z piekarnika.


Smacznego!