piątek, 31 stycznia 2014

Przepyszne muffiny z masłem orzechowym

Trochę mnie tu nie było, ale cóż... ujmując to bardzo poetycko, w życiu bywa jak w kuchni. Czasem jeden nieudany wypiek, jeden zakalec zniechęca do dalszego pichcenia i sprawia, że nie chcemy już nawet spojrzeć na piekarnik. Każdy zna chyba to uczucie ;) Ale w takim momencie zdecydowanie nie wolno się poddawać. Trzeba cisnąć dalej, uczyć się na błędach i dążyć do perfekcji. A potem delektować się swoim pysznym ciachem.
Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami przepisem-palce-bardzo-lizać. Muffiny z masłem orzechowym wewnątrz i na zewnątrz, które zebrały mnóstwo słów uznania i zachwytu wśród moich przyjaciół i jednocześnie najważniejszych krytyków kulinarnych. Wobec tego nie pozostaje Wam już nic innego jak tylko wpaść do kuchni i cisnąć!


Składniki na ok. 20-25 muffinów:
1 i 3/4 szklanki mąki
1/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
150 g masła, w temperaturze pokojowej
1 i 1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki masła orzechowego
3 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
3/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych

Składniki na masę:
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kremowego masła orzechowego
5 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki śmietany 30% lub 36%

Wykonanie muffinów:
1. Zmieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
2. Mikserem utrzyj masło oraz cukier na puszystą masę.
3. Stopniowo do masy maślanej wprowadzaj masło orzechowe, zmniejszając obroty miksera na niskie.
4. Dodawaj jajka, jedno po drugim.
5. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz składniki suche i mieszaj aż do powstania gładkiej konsystencji.
6. Wprowadź śmietanę oraz orzeszki i wymieszaj.
7. Przełóż masę do przygotowanych foremek (niech wypełniają ok. 3/4 ich objętości).
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 22 minuty.

Wykonanie masy:
1. Zmiksuj cukier, masło, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy i sól na gładką masę.
2. Dodaj śmietanę i miksuj na wysokich obrotach aż do uzyskania puszystej masy.
3. Gotową masę przełóż do szprycy i wyłóż na wystudzone muffiny.
Przechowuj w chłodnym miejscu, a najlepiej zjedz od razu ;)


PS. Rekomenduję pyszne amerykańskie masło orzechowe Jif. Gdyby ktoś akurat wybierał się na przejażdżkę do Stanów, to może mi je przywieźć, przyjmę z otwartymi ramionami!
PS2. To już pięćdziesiąty przepis na tym blogu! <3

Smacznego!