wtorek, 17 grudnia 2013

Gwieździsta rolada pistacjowa z powidłami

Już od bardzo dawna chodziła za mną ochota na zrobienie rolady. Nie byłam co do niej przekonana, bo ani żaden ze smaków do mnie w pełni nie przemawiał ani technika wykonania nie wydawała mi się zbyt prosta. Kiedy jednak przypomniałam sobie o patencie Cukrowej Wróżki na zdobienie rolad, od razu uznałam, że będzie to idealny pomysł na bardzo świątecznie udekorowaną pyszność. Smak? Zwykły biszkopt byłby zbyt prosty, więc może... uczynimy go pistacjowym, a środek wypełnimy powidłami? Moim zdaniem traf w dziesiątkę.



Składniki na masę do wzorków:
1 białko
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki
20 g masła
odrobina barwnika czerwonego i zielonego

Składniki na roladę:
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki i 2 łyżki mąki
60 g masła, roztopionego i przestudzonego
75 g obranych pistacji
3/4 szklanki powideł śliwkowych

Wykonanie wzorków:
1. Mieszamy białko z cukrem, mąką i masłem.
2. Masę dzielimy na dwie połowy i w jednej rozprowadzamy barwnik czerwony, a w drugiej zielony.
3. Przekładamy masę w jednym kolorze do szprycy z płaską końcówką i wykonujemy nią wzorki na blasze (ok. 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z drugim kolorem.
4. Blaszkę odkładamy do lodówki minimum na 15 minut.

Wykonanie rolady:
1. Rozdzielamy żółtka od białek.
2. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę.
3. Do ubijanych białek stopniowo wprowadzamy cukier, a następnie pojedynczo żółtka.
4. Wlewamy masło, miksujemy.
5. Pistacje mielimy w malakserze, mieszamy je z mąką, a następnie wprowadzamy do masy jajecznej, mieszając dokładnie, ale delikatnie drewnianą łyżką.
6. Ciasto wylewamy na wcześniej przygotowany papier ze wzorkami, wyrównujemy łopatką.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut.
8. Po upływie tego czasu wyciągamy biszkopt i odkładamy go na chwileczkę do wystudzenia.
9. W tym czasie przygotowujemy stolnicę - obsypujemy ją lekko cukrem pudrem.
10. Kładziemy biszkopt na stolnicy, zdecydowanym ruchem przewracając go na drugą stronę (tak, abyśmy zobaczyli wzorek). Odklejamy od niego papier do pieczenia.
11. Ponownie przewracamy biszkopt i na jego stronę pozbawioną wzoru wykładamy powidła.
12. Rolujemy roladę i odstawiamy do ostudzenia, a potem na godzinę do lodówki.


Smacznego!

wtorek, 10 grudnia 2013

Tort piernikowy

Oto bardzo rozkoszna propozycja na sprawienie, aby zwykły piernik stał się urodziwą ozdobą stołu. Smak tradycyjnego ciasta tak samo wspaniały (w końcu przepis z samiuśkich Tatr), a jak zyskuje na walorach estetycznych! Masa delikatna - śmietanowa, zaostrzona warstwą ukochanych przeze mnie powideł. Wystarczy chwila i stoi przed nami piękny tort. 
PS. R.I.P. balans bieli - dlatego właśnie nienawidzę przesilenia zimowego :(


Składniki na ciasto (na tortownicę ok. 22 cm średnicy):
2 szklanki cukru
4 szklanki mąki
4 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1 opakowanie przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
2 jaja
4 łyżki powideł śliwkowych
12 łyżek oleju
2 szklanki mleka
wg uznania: orzechy, rodzynki, inne bakalie

Składniki na masę:
800 ml śmietany 30% lub 36%, dobrze schłodzonej
250-300 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
szklanka powideł śliwkowych 
+ pół filiżanki herbaty do naponczowania

Wykonanie ciasta:
1. Cukier, mąkę, cynamon, przyprawę do piernika, kakao, jaja, powidła, olej i mleko umieścić w misce. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
2. Dodać sodę, ponownie zmiksować.
3. Rodzynki sparzyć, a następnie dodać wraz z z orzechami i innymi bakaliami do masy. Wymieszać łyżką.
4. Przełożyć do dużej formy. Piec 50-60 min w 180 stopniach.
5. Odstawić do całkowitego wyrośnięcia, a następnie przekroić w połowie tak, aby powstały dwa placki o tej samej średnicy.

Wykonanie masy:
1. Śmietanę ubić na sztywno.
2. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i wprowadzić mascarpone. Miksować tylko do połączenia się składników.
3. Wprowadzić cukier i ekstrakt, wymieszać drewnianą łyżką.

Wykonanie tortu:
1. Dolny placek naponczować, a następnie nałożyć nań 1/3 masy.
2. Nałożyć drugi placek, naponczować i udekorować tort resztą masy (ja górną dekorację wykonałam przy użyciu szprycy).
Przechowujemy w lodówce.


Smacznego!

piątek, 6 grudnia 2013

Świąteczne makaroniki

HOHOHO, oto mikołajowy przepis od Mikołaja Siwa dla Wszystkich Łasuchów. O makaronikach nie będę się rozwodzić, bo chyba każdy je zna i jednocześnie nie słyszałam o nikim, komu by nie smakowały. Te, które tu prezentuję, naprawdę rozkoszują podniebienia. Kiedyś już zawitały na blogu, jednak tym razem przedstawiam je w wersji nieco zmodyfikowanej - świątecznej, czyli czerwono-zielonej, i z niezawodną masą z bitej śmietany i mascarpone. Plus tym razem nabrały prawdziwie makaronikowych kształtów, a to dlatego, że wypiekałam je na nabytej w ojczyźnie tych cudeniek silikonowej macie do makaroników. Kiedyś dostępnej tylko na Allegro, teraz można ją kupić chociażby w Empiku. Polecam!


Składniki na 20 makaroników:
150 g zmielonych migdałów
3 białka, schłodzone
szczypta soli
200 g cukru pudru
45 g drobnego cukru do wypieków
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
barwniki czerwony i zielony

Składniki na masę:
200 ml śmietany 30% lub 36%, dobrze schłodzonej
170 g mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki ekstraktu migdałowego
ewentualnie barwnik zielony/czerwony

Wykonanie makaroników:
1. Zmiksować na najwyższych obrotach (najlepiej w malakserze) migdały z cukrem pudrem.
2. Białka z dodatkiem soli ubić na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania wprowadzać stopniowo, łyżka po łyżce, drobny cukier. Ubijać aż do otrzymania błyszczącej konsystencji.
3. Dodać do piany olejek.
4. Ostrożnie dodać do migdały i cukier puder, mieszając dokładnie, ale delikatnie i powoli (najlepiej przy użyciu trzepaczki lub drewnianej łyżki). Otrzymana masa powinna być gęsta.
5. Podzielić masę na pół - w jednej rozmieszać barwnik czerwony, w drugiej zielony.
6. Przełożyć masę do szprycy z końcówką jak do rozetek dekoracyjnych.
7. Na blachach rozłożyć papier do pieczenia i wyciskać na niego pulchne rozetki średnicy ok. 3 cm. Jeżeli używacie maty do makaroników (polecam!!!), to wyciskajcie pulchne rozetki o średnicy równej mniej-więcej połowie średnicy foremki. Potem maca się nieco rozpłynie i będą idealne.
8. Odstawić makaroniki na minimum 20 minut w miejsce o temperaturze pokojowej.
9. Po upływie tego czasu włożyć blachy do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni ok. 13 minut.
10. Po upieczeniu odczekać kilkanaście minut przed ściągnięciem ich z blach (najlepiej wykonywać tę operację nożykiem).


Wykonanie masy:
1. Śmietanę ubić na sztywno.
2. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i wprowadzić mascarpone, łyżka po łyżce.
3. Dodać cukier puder i olejek.
4. Wprowadzić ewentualny barwnik i rozmieszać go łyżką.
5. Masę przełożyć do szprycy z końcówką jak do rozetek i wyciskać rozetki na środku jednego makaronika, a następnie przykrywać go drugim.

Smacznego!

środa, 4 grudnia 2013

Whoopie Pies, na święta i na codzień

Moja kolejna świąteczna propozycja, to kultowe ciasteczka o rozkosznej nazwie Whoopie Pies przystrojone lukrową dekoracją. Są przepyszne, ciemnoczekoladowe, puszyste i rozpływające się w ustach. Można je nadziać dowolną masą - maślaną lub serową, może być też bita śmietana, masło orzechowe albo powidła. Potem masę można (ale nie trzeba) dowolnie doprawić (polecam imbir!), a na koniec puścić wodzę fantazji podczas dekoracji. 
Whoopie Pies to oczywiście ciasteczka całoroczne, dlatego w okresie innym niż grudniowy rezygnujemy ze świątecznego wzorka i zajadamy się nimi w blasku czerwcowego słońca albo w mroku październikowej pluchy. Polecam!


Składniki na ok. 20-25 podwójnych ciasteczek:
1 i 2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżki masła, roztopionego
2 łyżki oleju
1 szklanka brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka

Składniki na masę:
150 g serka kremowego (np. Piątnica, Philadelphia)
100 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru (można dodać więcej)
1/4 ekstraktu waniliowego
1 łyżka śmietany 30% lub 36%

Składniki na lukier: 
1 białko z małego jajka
1 szklanka cukru pudru

Wykonanie ciasteczek:
1. Utrzyj masło, roztopione masło, olej i cukier, używając miksera na niskich obrotach.
2. Zwiększ obroty na średnie i miksuj nadal przez około 3 minuty.
3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i miksuj przez kolejne 2 minuty.
4. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę i sól.
5. Do masy maślanej dodaj połowę składników suchych, a następnie połowę mleka i miksuj do powstania jednolitej konsystencji.
6. Dodaj resztę składników suchych i mleka i wymieszaj do połączenia.
7. Wykładaj masę na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na jeden krążek wystarczy łyżeczka ciasta. Nie przyklepuj, pozostaw je w formie wypukłej. Zachowaj odstępy.
8. Włóż blachy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 10 minut. Następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Wykonanie masy:
1. Utrzyj masło z serkiem kremowym aż do powstania jednolitej, białej konsystencji, około 3 minuty.
2. Zmniejsz obroty miksera na niskie i wprowadzaj stopniowo cukier puder, około 1/3 szklanki na raz.
3. Dodaj ekstrakt waniliowy i śmietanę, miksuj aż do powstania puszystej masy.
4. Gotową masę przełóż na 1h (a może być i cała noc) do lodówki.

Wykonanie lukru:
1. Wymieszaj składniki aż do powstania jednolitej, gęstej konsystencji.

Wykonanie finalne:
1. Schłodzoną masę wyłóż na jeden z krążków i przykryj kolejnym.
2. Lukier przełóż do szprycy i wykonuj wzorki, ponosząc się własną fantazją!
Ciasteczka najlepiej serwować przynajmniej godzinę po przełożeniu masą.

Smacznego!