środa, 30 października 2013

Halloweenowe muffiny dyniowe z kruszonką

Ten wypiek to dość spory przełom w całym moim kuchcikowym życiu. Po pierwsze - mąkę pszenną zastąpiłam razową. Nie ze względów na obniżenie wartości kalorycznej [bo już od dawna żyję według zasady: na wypieki kalorii nie skąpię (chociaż bez przesady! ;)], ale zwyczajnie po to, aby były zdrowsze. Ponadto cukier częściowo zastąpiłam miodem. Drugi przełom jest jednak dla mnie znacznie bardziej przejmujący - po dwóch długich latach obrażalstwa w końcu ofiarowałam dyni drugą szansę. Nie pytajcie proszę, co wydarzyło się dwa lata temu. To były jeszcze ciemne wieki. Teraz jednak dynia zaprezentowała się z innej strony. I jak wyszło?
Muffinki smaczne, pięknie rosną, w smaku trochę przypominają marchewkowe, urozmaicone licznymi korzennymi przyprawami, no i oczywiście kruszonka, która jak zawsze zdobywa moje serce. 


Składniki (na ok. 13-15 sztuk muffinek):
ćwiartka dyni średniej wielkości (moja dynia ważyła w całości ponad 2 kg)
1 i 3/4 szklanki mąki razowej
1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła/margaryny
1/3 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki cukru (ja dodałam pół na pół białego i cynamonowego)
2 jajka
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki goździków
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki gorącej wody
pół tabliczki gorzkiej czekolady 

Składniki na kruszonkę:
1/3 szklanki mąki razowej
1/4 szklanki pestek dyni
3 płaskie łyżki cukru
2 łyżki masła, w mniejszych kawałeczkach
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie kruszonki:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy aż do powstania kruszonki.
2. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania muffinek.

Wykonanie muffinek:
1. Najpierw zabieramy się za puree dyniowe. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Z przygotowanej ćwiartki dyni wyciągamy pestki, kładziemy ją na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut.
2. Po upływie tego czasu, wyciągamy dynię i łyżką oddzielamy miąższ od skórki (powinien odchodzić gładko, jeśli tak nie jest - wsadzamy jeszcze na parę chwil do piekarnika).
3. Miąższ umieszczamy w misce i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odkładamy do wystudzenia.
4. W misce miksera umieszczamy miód, cukier, olej (lub masło/margarynę) i jajka. Miksujemy.
5.  W osobnej misce mieszamy mąkę z cynamonem, przyprawą do piernika, imbirem, goździkami i solą.
6. Do masy jajecznej stopniowo wprowadzamy na zmianę puree dyniowe i składniki suche. Miksujemy do połączenia się składników.
7. W filiżance mieszamy sodę z ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj. Wprowadzamy do masy dyniowej i wymieszaj.
8. Przekładamy po jednej łyżce masy w przygotowanych papilotkach. Na to układamy po jednej kostce czekolady i przykrywamy drugą łyżką masy dyniowej (tak, aby całość wypełniała ok. 3/4 papilotki).
9. Oprószamy z góry kruszonką.
10. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 25-30 minut.


Smacznego!

czwartek, 17 października 2013

Serowa tarta ze śliwkami na orzechowym spodzie

Już sama nazwa tej tarty sprawia, że cieknie ślinka. Tyle wspaniałych smaków - masa serowa, soczyste śliwki z obowiązkową nutą cynamonową i przepyszny kruchy spód orkiszowo-orzechowy. I wszystko oblane delikatną warstwą konfitury morelowej. Kolejny obłędny śliwkowy przepis na jesień - trzeba korzystać, póki mamy sezon!
Piekłam w formie na małą tartę (i potem tak bardzo żałowałam, gdy zniknęła w sekundę), a przepis podaję na formę standardowych wielkości.


Składniki na spód:
1 i 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki orkiszowej (ewentualnie można zastąpić zwykłą pszenną)
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki brązowego cukru
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
85 g masła
2 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie:
0,5 kg białego sera
 3 duże jaja
1 szklanka cukru (niepełna)
7 dag masła (ewentualnie margaryny), rozpuszczonego i przestudzonego
1 łyżka mąki pszennej
1 kopiasta łyżka kaszy manny (ewentualnie mąki ziemniaczanej/kukurydzianej)
1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
10-15 śliwek (w zależności od wielkości)
4 łyżki konfitury/dżemu morelowego/brzoskwiniowego

Wykonanie ciasta:
1. Orzechy zmiażdż w moździerzu lub urządzeniu z metalowym ostrzem (użyłam malaksera) na małe kawałki.
2. Orzechy zmieszaj z mąkami, cynamonem i cukrem.
3. Schłodzone masło pokrój na kawałki i dodaj do składników suchych, zagnieć ciasto (można w tym celu użyć malaksera).
4. Na koniec dodaj wodę, zagnieć.
5. Uformuj z ciasta placek, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na min. 1h (lub do zamrażalnika na 30 minut).
6. Po upłynięciu tego czasu, rozwałkuj ciasto (może się lekko kleić, więc posyp je mąką) i wyłóż nim natłuszczoną formę na tarty. Dno nakłuj widelcem, a boki dociśnij do rancików.
7. Podpiecz ciasto ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

Wykonanie nadzienia:
1. Ser zmiel (chyba że używasz gotowego sera sernikowego).
2. Do miski miksera wprowadzaj stopniowo ser na przemian z cukrem i jajkami i miksuj cały czas, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Dodaj rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy, miksując.
4. Zmniejsz na najniższe obroty i dodaj po łyżce mąki i kaszy manny.
5. Masę serową wylej na podpieczone dno tarty.
6. Śliwki pokrój na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości) i ułóż je w masie serowej.
7. Całość piecz przez ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
8. Konfiturę podgrzej chwilę w garnuszku i posmaruj nią wierzch upieczonej tarty.

Smacznego!

niedziela, 13 października 2013

Ciasteczkowe ciasto z M&Ms

To jedno wielkie ciacho wypełnione M&Msami rozkoszowało już niejedno podniebienie. I w zasadzie nie wiem, co mam jeszcze dodać. Chyba tylko tyle, że robi się szybko, transportuje łatwo i smakuje bardzo. No i że M&Msy możemy zastąpić czymkolwiek tylko zechcemy - czekoladą, drażami, orzechami, bakaliami, i... ...i mogę tak wymieniać bardzo długo...


Składniki na tortownicę o ok. 25 cm średnicy:
2 i 3/4 szklanki mąki
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
130 g masła
400 g brązowego cukru (daję pół na pół z białym)
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g M&Ms

Wykonanie:
1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem aż do powstania jednolitej masy.
3. Do masy maślanej dodawaj jajka, jedno po drugim.
4. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
5. Stopniowo wprowadzaj składniki suche, cały czas miksując.
6. Gdy konsystencja będzie jednolita (i dość gęsta, czym się nie przejmujemy), wsyp cukierki i porządnie wymieszaj drewnianą łyżką.
7. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz w 175 stopniach przez około pół godziny.

Smacznego!

poniedziałek, 7 października 2013

Cherry Pie z Twin Peaks

Jestem wielką fanką przenoszenia pomysłów na potrawy z ekranów kinowych i telewizyjnych do naszej własnej, rzeczywistej kuchni. I tak od dawna chodziły za mną american pie oraz wspaniały, opiewany przez Dale'a Coopera placek z Twin Peaks. Jak się później dowiedziałam, za tradycyjny american pie uważa się właśnie wiśniowy, więc oto nadarzyła się okazja, aby upiec dwie pie(czenie) na jedynym ogniu ;) Skończyło się tak, że to ciasto stało się jedną wielką syntezą wszystkiego, co uwielbiam: kruchego ciasta, wiśni, migdałów, kruszonki i uroczej kratki na wierzchu placka. Mam nadzieję, że agent Cooper nie byłby zawiedziony.


Składniki na ciasto:
2 i 3/4 szklanki (400 g) mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
opakowanie (16 g) cukru waniliowego
kostka (200 g) masła
6-8 łyżek zimnej wody
łyżka octu jabłkowego

Składniki na nadzienie:
450-500 g wiśni świeżych lub mrożonych
150 g konfitury lub dżemu wiśniowego
40-50 g cukru (można dodać mniej lub więcej, wedle smakowych upodobań)
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
100 g płatków migdałowych
kilka kropel ekstraktu migdałowego (ewentualnie) 
łyżka masła
1 jajko

Wykonanie:
1. Mąkę, cukier waniliowy i sól wsyp do miski. Wymieszaj. Możemy do tego użyć malaksera (ja tak robię) lub wykonywać to ręcznie.
2. Dodaj masło pokrojone w kosteczkę i zagniataj/miksuj aż do jako-takiego połączenia się składników.
3. Dodaj ocet i wodę i ponownie zagniataj/miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno lepić się do palców. Jeśli tak nie jest, dodaj jeszcze odrobinę wody.
4. Gotowe ciasto uformuj w placek, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.
5. Po upływie godziny wyciągnij ciasto i podziel je w stosunku 2:1. 1/3 ciasta włóż z powrotem do lodówki. Pozostałą część rozwałkuj i wyłóż nią dno natłuszczonej formy na tartę, dociskając do boków. Spód nakłuj widelcem.
6. Wiśnie zmieszaj w misce z konfiturą, cukrem, solą, mąką, płatkami migdałowymi i ekstraktem.
7. Nadzienie wyłóż na przygotowanym wcześniej spodzie.
8. Wyciągnij pozostałe ciasto z lodówki i rozwałkuj. Podziel je na paski grubości ok. 1,5 cm. Paski wyłóż na nadzienie, dociskając do brzegów ciasta. Najpierw ułóż poziome, potem pionowe (lub odwrotnie ;), tak aby utworzyły kratkę.
9. Resztkę ciasta, która ostała się po wycinaniu pasków na krateczkę, zetrzyj na tarce i posyp nią placek.
10. Jajko rozbełtaj w miseczce i posmaruj nim wierzch placka.
12. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 40 minut.

Smacznego!

środa, 2 października 2013

Jesienna krajanka ze śliwkami, żurawiną i morelami

To przepis dla wszystkich fanów ciasta kruchego, a także dla wszystkich wielbicieli śliwek. A jeśli już ktoś rozkoszuje się i w jednym i w drugim jednocześnie (tak jak ja ;), to z pewnością pokocha ten deser. W końcu co może być lepszego niż jedna wielka kruszonka, a wśród niej śliwki? I to wszystko urozmaicone moimi ulubionymi suszkami - żurawiną i morelą. Jesienią takie ciasto odstraszy nawet najgroźniejsze chmury.
Przepis odnaleziony na mojewypieki.com i trochę zmodyfikowany wedle moich widzimisiów.


Składniki (na okrągłą formę ok. 23 cm średnicy):
200 g mąki
175 g płatków owsianych
175 g masła
110 g brązowego cukru
50 g orzechów włoskich
3 łyżki nasion dyni
3 łyżki słonecznika
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki płynnego miodu
350 g śliwek
75 g suszonej żurawiny
75 g suszonych moreli

Wykonanie:
1. Masło pokroić na małe kawałki, umieścić w misce, dodać mąkę i płatki owsiane i ugniatać tak jak kruszonkę.
2. Dodać cukier, orzechy, dynię, słonecznika, cynamon oraz miód i wyrabiać dalej.
3. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić owoce na ćwiartki.
4. 2/3 ciasta oddzielić. Wmieszać w nie żurawinę i morele, a następnie wykleić nim dno formy wysmarowanej wcześniej masłem.
5. Na ciasto wyłożyć śliwki, a je z kolei obsypać pozostałą 1/3 ciasta, pokruszonego.
6. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut.

Smacznego!