poniedziałek, 17 czerwca 2013

Truskawkowe tiramisu

Odkąd po raz pierwszy natknęłam się na zdjęcie tego cuda, wiedziałam, że muszę je wykonać i wszamać. Wiedziałam, że będzie bardzo smakować. Wiedziałam, że będzie delikatne, orzeźwiające, że nasączone truskawką biszkopty będą rozpływać się w ustach. Wiedziałam, że będzie niezapomniane. Ja to jednak czasem umiem coś wiedzieć.


Składniki na małą brytfankę: 
400-500 g świeżych truskawek pokrojonych w plasterki + ok. 10 sztuk na poncz
2 średnie pomarańcze
2 łyżki wody
łyżeczka cukru
łyżka likieru Amaretto (opcjonalnie)
300 g podłużnych biszkoptów Lady Fingers
250 ml śmietanki kremówki
250 g mascarpone
40 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków

Wykonanie:
1. 10 sztuk truskawek zmiksuj blenderem na papkę. Przepuścić przez sitko.
2. Wyciśnij sok z pomarańczy.
3. Sok z truskawek połącz z pomarańczowym, wodą, łyżeczką cukru i Amaretto.
4. Powstały poncz truskawkowy odłóż do lodówki na godzinę lub więcej.
5. Po tym czasie ubij na sztywno śmietankę. Dodaj cukier puder i mascarpone i wymieszaj dokładnie trzepaczką aż do powstania gładkiej masy.
6. Biszkopty maczaj w ponczu truskawkowym (dosłownie przez chwilę z obu stron) i wyłóż nimi dno brytfanki. Nałóż na nie połowę masy śmietanowej, a następnie pokrojone truskawki, jedna przy drugiej. Następnie wyłóż na to drugą warstwę biszkoptów maczanych w ponczu na to resztę masy i truskawek.
7. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na min. 2-3 godziny.

Smacznego!

sobota, 15 czerwca 2013

Marmurek z sosem malinowym

Zgodnie z sugestią wstawiam przepis, który nie wymaga wiele zachodu ani specjalnie rozwiniętego talentu kulinarnego. Pół godziny pracy i każdy z nas może pozwolić sobie na smaczne ciasto marmurkowe zwieńczone kwaskowym sosem malinowym. Jedyny problem może stanowić czerwony barwnik. Jeśli akurat nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami takiego produktu, to bez obaw możemy go pominąć. Wtedy uzyskamy typowego marmurka - czarno-białego. W smaku równie dobrego.


Składniki na ciasto (na okrągłą formę z dziurką):
300 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
180 g masła
180 g cukru
2 duże jajka
150 ml mleka
łyżeczka olejku waniliowego
30 g kakao
czerwony barwnik spożywczy

Składniki na sos malinowy:
150 g malin
1-2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka wody

Wykonanie ciasta:
1. Masło rozpuść wraz z cukrem. Odstaw do przestygnięcia.
2. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj.
3. Przestudzone masło utrzyj z jajkami mikserem nastawionym na niskie obroty.
4. Mleko zmieszaj z olejkiem waniliowym.
5. Do masy maślano-jajecznej stopniowo dodawaj na zmianę składniki suche i mleko.
6. Przełóż połowę ciasta (ok. 10 łyżek) do osobnej miski.
7. Jedną połowę ciasta dokładnie wymieszaj z kakao, a drugą z czerwonym barwnikiem.
8. Przełóż ciasto do formy wysmarowanej masłem, nakładając je warstwami: raz ciemną, a raz czerwoną.
9. Piecz 30-40 minut w 180 stopniach.

Wykonanie sosu:
1. Wszystkie składniki wkładamy do rondelka.
2. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż do utrzymania płynnej konsystencji.
3. Ciasto polewamy przed podaniem najlepiej ciepłym sosem.

Smacznego!

wtorek, 11 czerwca 2013

Drożdżowe z rabarbarem (?) i truskawkami oraz imbirem

Jakiś czas temu moja mama wpakowała do lodówki prawie pół kilo rabarbaru i zakomunikowała, że go uwielbia, chociaż wie, że nie każdy domownik za nim przepada. To prawda, bo odkąd pamiętam starała się ona przemycić rabarbarowe cokolwiek (czy to ciasta czy kompoty) do naszej kuchni, a ja zawsze reagowałam na nie niesmakiem. Jednak jako że od dawna grzmię, że przechodzę dziwny okres zmiany gustów i powoli zaczyna mi smakować niemalże wszystko, to uznałam, że trzeba dać tym dziwacznym różowym laskom jeszcze jedną szansę.
Co wyszło z tej próby? No cóż, bardzo smaczne drożdżowe ciasto, cudowna kruszonka z migdałami, truskawki i wspaniały posmak imbiru. Jedyny defekt? No właśnie... rabarbar. Jak widać są jeszcze takie rzeczy, których nie jestem w stanie polubić. Mamie jednak bardzo (bardzo bardzo) smakowało, więc pewnie posmakuje każdemu, kto nie ma na pieńku z rabarbarem. Całej reszcie polecam użycie innych owoców (truskawki sprawdziły się znakomicie).
Przepis pochodzi stąd i został delikatnie zmodyfikowany.


Składniki na ciasto:
400 g mąki
1/4 łyżeczki soli
50 g brązowego cukru
125 ml ciepłego mleka
7 g świeżych drożdży
2 jajka
50 g masła
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka starta z połowy cytryny
2-4 łyżeczki imbiru
łyżeczka cynamonu
400-500 g owoców (ja dałam pół na pół rabarbaru i truskawek)
skórka starta z połowy cytryny
garść rodzynek sparzonych wrzątkiem
1 jajko ubite widelcem z 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki imbiru

Składniki na kruszonkę:
50 g mąki
100 g płatków migdałowych
1/4 łyżeczki cynamonu
50 g zimnego masła
4 łyżki brązowego cukru

Wykonanie:
1. W letnim mleku rozpuść drożdże, dodaj jajka i ubij lekko widelcem. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
2. W sporej misce wymieszaj mąkę ze skórką cytrynową, solą, cukrem i 1-2 łyżeczkami imbiru.
3. Do suchych składników wlej mokre oraz wsyp rodzynki i zagniataj ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od palców.
4. Odłóż ciasto na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
5. Po upływie godziny przełóż wyrośnięte ciasto do formy wysmarowanej masłem. Rozciągnij je do brzegów. Odstaw.
6. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Wymieszaj wszystkie składniki suche, dodaj pokrojone w kostkę masło i wyrabiaj rękami aż do uzyskania okruszków.
7. Ciasto w formie wysmaruj jajkiem ubitym z cynamonem i imbirem. Wyłóż na nie owoce i posyp je 1-2 łyżeczkami imbiru i jedną cynamonu oraz kruszonką.
8. Piecz 15-20 minut w 200 stopniach, a potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 15-20 min.


Smacznego!

sobota, 8 czerwca 2013

Placek czeski - miodek, powidła i nuta migdałowa

Wspominałam kiedyś, że przyszła teściowa mojego brata (wesele na pewno będzie bardzo smaczne) piecze wybitnie, a jej przepisy dokonają pewnego dnia małej inwazji na tym blogu. A więc słowo staje się ciałem.
To ciasto jest co prawda w mojej rodzinie od dawna, ale przeszło małą ewolucję, gdy otrzymałam przepis od słynnej mistrzyni domowych wypieków. Zasadnicze zmiany były dwie: olejek migdałowy i czarno-biały lukier zdobiący ciasto od wierzchu. I były to zmiany wspaniałe. Ciasto jest przepyszne, jedno z moich ulubionych. No i jeszcze te powidła śliwkowe... mogłabym zjeść całą blachę na raz (a blacha bardzo spora).
Przepis dedykowany. Do przepisu dołączam sto buziaków.


Składniki na placki:
60 dag mąki
1 jajko
10 dag miodu
15 dag masła lub margaryny
15 dag cukru pudru
2 łyżeczki sody
2 kopiaste łyżki śmietany

Składniki na masę:
300 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
30 dag masła
olejek migdałowy
1-2 łyżki spirytusu spożywcznego
+ powidła śliwkowe

Składniki na lukier:
7 kopiastych łyżek cukru pudru
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka kakao

Wykonanie placków:
1. Wszystkie składniki zagnieść (ja używam do tego malaksera) aż do powstania jednolitego ciasta.
2. Ciasto podzielić na 4 równe części.
3. Każdą część wałkować na identyczne, podłużne placki i przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
4. Piec w 170 stopniach przez ok. 15-20 min.

Wykonanie masy:
1. Połowę mleka zagotować.
2. W drugiej połowie mleka starannie rozprowadzić obie mąki i wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając.
3. Dodać cukier, cały czas mieszając.
4. Odstawić do wystygnięcia.
5. Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń.
6. Powoli dodawać spirytus i olejek migdałowy.
7. Na pierwszy upieczony placek wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim plackiem i wyłożyć powidła. Przykryć trzecim i wyłożyć resztę masy. Przykryć czwartym plackiem.

Wykonanie lukru:
1. Śmietanę i cukier utrzeć mikserem.
2. Dwie łyżki powstałego lukru przełożyć do innej miseczki i wymieszać z kakao.
3. Biały lukier równomiernie rozprowadzić na wierzchniej warstwie ciasta.
4. Ciemny lukier rozprowadzać po jasnym przy użyciu widelca, poruszając nim z góry na dół placka.


Smacznego!

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Torcik kokosowo-truskawkowy

Kokos i truskawka to połączenie, które już dawno za mną chodziło, a kiedy w końcu się na nie pokusiłam, to zdobyło moje serce w pełni. W ogóle od czasu tego tortu stałam się szaloną fanką kokosa. W duecie z truskawkami nabiera niepowtarzalnego wakacyjnego i egzotycznego smaku. No i jeszcze lukier kremowy... Nie mogło być inaczej niż obłędnie. Dlatego sprawdził się jako dar dla mamy na jej dzień.
Piekłam na malutkiej tortownicy (ok. 19 cm średnicy) i wyszedł, jak widać, całkiem wysoki. Sądzę, że podwójna porcja wystarczy na większy tort (ok. 23 cm średnicy) dwukrotnie przełożony masą.


Składniki na placki (o średnicy ok. 19 cm):
1/2 szklanki orzechów włoskich
75 g masła
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki maślanki (ewentualnie mleka)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka wiórków kokosowych

Składniki na masę:
200 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
2 kopiaste łyżki cukru pudru
400 g świeżych truskawek

Składniki na lukier:
120 g serka kremowego
50 g masła
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 i 1/3 szklanki cukru pudru (lub według uznania)
kilka łyżek wiórek kokosowych
+ ewentualnie cały kokos

Wykonanie placków:
1. Rozłóż orzechy włoskie na blasze i podpiecz je ok. 5 min w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
2. W malakserze (lub ręcznie) posiekaj orzechy na drobniutkie kawałeczki.
3. Utrzyj masło na gładką masę i dodaj 3/4 szklanki cukru. Ucieraj do powstania gładkiej konsystencji.
4. Dodaj żółtka jajek, jedno po drugim, nadal ucierając.
5. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę i sól.
6. Do masy maślano-jajecznej dodawaj na zmianę składniki suche i maślankę, cały czas miksując.
7. Dodaj ekstrakt waniliowy, orzechy włoskie i kokos i dobrze wymieszaj.
8. W osobnej misce ubij białka z dodatkiem soli. Dodaj pozostałą 1/4 szklankę cukru i ubijaj do powstania sztywnej masy.
9. Dodaj pianę z białek o masy maślano-jajecznej, używając drewnianej łyżki i wykonując delikatne ruchy do czasu powstania gładkiej konsystencji.
10. Podziel masę na pół, przełóż do tortownic i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Wykonanie masy:
1. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
2. Używając trzepaczki, połącz śmietankę z mascarpone. Wymieszaj dokładnie aż powstanie gładka masa.
3. Truskawki pokrój na nieregularnej wielkości kawałki (ja ok. połowę przekroiłam na pół, a resztę na drobniutkie kawałeczki) i wymieszaj z masą.

Wykonanie lukru:
1. Utrzyj masło z serkiem kremowym na gładką masę.
2. Dodaj ekstrakt waniliowy.
3. Stopniowo dodawaj cukier puder.
4. Wymieszaj z wiórkami kokosowymi.

Wykonanie tortu:
1. Na dolny placek wyłóż masę truskawkową. Przykryj drugim plackiem.
2. Tort obłóż po bokach i na górze lukrem kremowym.
3. Jeśli posiadasz orzech kokosowy, rozłup go w połowie i wycinaj nożem niewielkie "piórka" z jego wnętrza. Obsyp nimi tort.


Smacznego!